В интервю за По света и у нас иранският заместник-външен

...
В интервю за По света и у нас иранският заместник-външен
Коментари Харесай

Зам.-външният министър на Иран пред БНТ за механизма за търговски обмен с ЕС

В изявление за " По света и у нас " иранският заместник-външен министър разяснява опциите на новия механизъм за търговски продан с Европейския съюз. С лекар Аракчи, който е на двудневно посещаване в България, беседва Милен Атанасов.


Как мислите, какво е бъдещето на този механизъм и по какъв начин разчитате той да работи оттук-нататък в интерес на Иран, а и на Европа?
Д-р Сейед Абас Аракчи, зам.-министър на Външните работи на Ислямска Република Иран: Има страни, които са близо или надалеч от нас, само че имат положителни стопански връзки с нас. В момента се опитваме да сътворяваме двустранни финансови механизми с всички тези страни. Същото вършим и с Европа. Три страни - Германия, Франция и Англия сътвориха този механизъм. Но този механизъм е разполагаем и на всички европейски страни. Българските компании също могат да се възползват от него, с цел да вършат бизнес с Иран.

Можем да имаме голямо съдействие сред двете страни. В момента двустранният комерсиалния продан е 150 милиона $. Нашето мнение е, че с доста лесни стъпки тези равнища могат да надвишават един милиард евро. В области като превоз, енергетика и туризъм можем да работим доста добре дружно. И считам, че този механизъм може да способства доста за комерсиалните връзки сред Иран и България.

Българският кебап и българското сирене са измежду най-обичаните храни в Иран. Миналата година над 20 хиляди иранци са посетили България като туристи. И можем към този момент да се похвалим, че първата проведена група български туристи получава визи, с цел да посети Иран. Така двете страни се опознават по-добре и икономическият капацитет разрешава нови благоприятни условия за развиване.

 Европейски Съюз с механизъм за отбягване на глобите против Иран Европейски Съюз с механизъм за отбягване на глобите против Иран
Германия, Франция и Англия публично вкараха специфичен механизъм за разплащане с Иран, който получи названието "Инстекс ". Европейският съюз в...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР