В интервю пред Нова телевизия Трайчо Трайков не беше категоричен

...
В интервю пред Нова телевизия Трайчо Трайков не беше категоричен
Коментари Харесай

Трайчо Трайков обвини брюкселски НПО за финансиране на действия против проучванията за газ

В изявление пред Нова телевизия Трайчо Трайков не беше безапелационен по какъв начин тъкмо е вървяла пропагандата против шистовия газ, само че пък уверен, че от една страна е имало разработки на службите, а от друга се е знаело за брюкселски неправителствени организации, които финансират говоренето против изследванията за шистов газ.

По времето на неговия мандат в министерството на енергетиката в България петролният газов колос от Съединени американски щати "Шеврон " имаше интерес да изследва българските залежи.

През лятото на 2011 година компанията получи петгодишно позволение за търсене и изследване на шистов газ в Североизточна България. След това обаче Народното събрание наложи мораториум върху по този начин наречения фракинг - технологията на хидравлично разтрошаване, посредством което се изследва и добива газ от шисти. Предложението за мораториума официално пристигна от депутата Яне Янев и се одобри съвсем с консенсус - с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, "Атака ". "Против " гласоподаваха единствено 6-има депутати от тогавашната "Синя коалиция ", а двама се въздържаха.

От Chevron бяха предложили 30 млн. евро на страната за разрешителното за изследване в площта "Блок 1 Нови пазар ". Теренът покрива територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и е с размер 4398 кв. км.. Американската компания оферираше и работна стратегия на обща стойност 50 млн. евро. Прогнозата, на която стъпваше, беше, че България разполага със находища на шистов газ от 481 милиарда куб. м и с над 200 млн. барела шистов петрол.

Трайков сподели, че настроенията тогава са били част от общ подтекст в Европа и единствено две страни не са наложили мораториум - Полша и Естония.

"МОСВ беше доста "за " и все пак в деня, в който бях в Тунис с премиера, Народното събрание гласоподава мораториум. Мнението на депутатите се смени от твърдо "да " на безмълвно "не ". ", сподели Трайков.

Той цитира и един филм, който се е употребявал тогава като част от дезинформационната акция, в който съвсем всичко се е оказало подправени изказвания.

"Има опасности, само че те са едва евентуални и управляеми, както във всеки бизнес от добивната промишленост ", изясни Трайчо Трайков. "Протестират хора, които другояче търпят десетилетия - нали сте ходили в Марица Изток и знаете какво се случва! "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР