В интервю, дадено пред генералния директор на Международната информационна агенция

...
В интервю, дадено пред генералния директор на Международната информационна агенция
Коментари Харесай

Сергей Лавров за фалшификацията на химическата атака в Сирия и отношенията между Русия и САЩ

В изявление, обещано пред генералния шеф на Международната осведомителна организация „ Русия днес” Дмитрий Кисельов, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров приказва за това кой стои зад неотдавнашната имитация на химическата офанзива в Сирия, ударите на Съединени американски щати против тази страна, „ делото Скрипал” и идната среща на върха Тръмп-Ким Чен Ун, а също за какво сред Русия и Съединени американски щати няма да има боен конфликт.

- Вие казахте, че Русия има неопровержими доказателства – не highly likely, както е при англичаните, а неопровержими – за това, че така наречен химическа офанзива в Дума е инсценирана от една страна, която се стреми към челните редици на русофобите. Тази страна по-късно беше посочена от Конашенков, става дума за Англия. Кога и какви доказателства срещу Англия сме подготвени да предоставим?

- Доказателства по принцип има към този момент премного. Да стартираме с това видео, с което всичко стартира и което стана, наподобява, главен мотив, главен претекст за тази трескава офанзива, която спретнаха американците, англичаните и французите, нанасяйки бомбени удари по обекти за произвеждане и депозиране на химическо оръжие, както те споделиха. Навярно дори неосведоменият човек схваща, че в случай че ти знаеш къде се намира склад за химическо оръжие, да бомбардираш този склад значи единствено едно: да създадеш филантропична злополука за хората, които живеят в региона.

Във видеото се вижда отлично по какъв начин напълно незащитени хора, с изключение на може би някои от тях с марлени маски, поливат с вода едни момчета, след това други момчета, някакви възрастни хора. Нашите военни, когато освободиха тази част на Източна Гута, откриха двама лекари, които са работили в тази болница и тези лекари сами се демонстрираха в това видео, като описаха по какъв начин някакви хора нахлули, почнали да викат „ Химическа офанзива, незабавно всички би трябвало да се облеят с вода!” – и това беше почтено казано от тези лекари, които не криеха лицата си и споделиха имената си.

Неотдавна гледах, мисля, Euronews, там демонстрираха жена, на която всичко – и лицето, и тялото – беше покрито, имаше единствено стеснен отвор за очите. Тя не сподели името си, държеше за ръка някакви две момчета, сподели, че това са нейни деца, които също се оказали в обстановка, когато ги заболяла глава, не им харесала миризмата. Тя също стартира да помирисва, на нея миризмата също не й хареса. Тя приключи своя роман с фразата, че след това мъжът й закарал децата на доктор.

Веднага поражда въпросът не би трябвало ли да се приказва с този доктор, да се разбере по какъв начин се споделя тази жена, кои са децата й и така нататък Затова информацията, която виждаме, би трябвало да бъде оценена доста деликатно – изключително в този момент, с цел да не ни считат за новаци.

Освен това, напълно наскоро министерството на защитата, откакто освободи Дума, откри склад за химически субстанции, в това число създадени в Германия, само че и създадени в Портън-Даун, в същия този град Солсбъри.

Сега експертите правят разбор на това, което е намерено там. Но с изключение на всичко друго, това че инсценировката, снета на видео, е проведена от „ Белите каски”, това никой не отхвърля. А „ Белите каски” работят извънредно на териториите, следени от бойците, в това число терористите, такива като „ Джебхат ан-Нусра” (терористична организация, неразрешена в Русия – заб.), които към този момент участваха в скалъпването на сходна провокация преди една година в Хан-Шейхун и които – това също не е загадка – се финансират от Англия, Съединени американски щати и редица други западни страни.

Всичко това ние представихме задоволително съответно и разгърнато на съвещание на изпълнителния съвет на ОЗХО и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В отговор чуваме само това: да се прави опит да се упрекна Британия, че тя би могла да се пробва да направи нещо погрешно – това излиза отвън всевъзможни рамки и това не може дори да се разисква, тъй като това не може да бъде.

Надявам се, че всички рационални хора виждат разликата в причините, разликата в това какви обстоятелства се слагат на масата и какви обстоятелства изобщо не се показват.

- В Сирия се намира задача на специалисти на ОЗХО. Какъв най-честен отчет може да се чака? На какъв най-честен отчет Вие се надявате?

- Рибата не може да бъде с втора прохлада. Ако отчетът бъде просто почтен, това ще бъде задоволително. Ние, несъмнено, сме загрижени от това, че ред играчи се пробват да пречат на активността на ОЗХО. Ние не се съмняваме, че в ОЗХО и в Хага, както и в нейните задачи на място, работят огромни експерти. Но ние също не можем да изключим, тъй като има свидетелства за това, че се вършат опити тези специалисти, тези почтени учени, да бъдат употребявани за политически цели. Мисията, която отпътува за Сирия (Вие знаете, че тя дойде в Бейрут и трябваше още на идващия ден да пресече границата със Сирийската арабска република, където я чакаха консулските представители на сирийското Министерство на външните работи за издаване на визи), не можа да се придвижи, тъй като започнаха ударите. На някого по никакъв начин не му се искаше задачата да попадне навреме във въпросния регион.

Сега специалистите на ОЗХО се намират в Дамаск, след два дни изпратиха рекогнисцировъчна задача в региона, който следва да бъде обследван, с цел да се убедят, че там е безвредно. Те бяха съпровождани от сътрудници на Организация на обединените нации и на нашата военна полиция, за обезпечаване на защитата им.

В момента, когато те се намираха в този регион, стартира пукотевица от тази част на града, където бяха останали няколко десетки екстремисти, които очевидно бяха предизвестени за това кой съответно ще се насочи в този регион и с каква цел.

Сега ние се стремим тази задача въпреки всичко да се състои, само че в това време нашите военни не престават да откриват от ден на ден и повече забавни предмети. В частност, в една от квартирите беше открит резервоар с химическо вещество, мисля, че хлор. Квартира, която се намира на територията, следена от бойците. Този резервоар лежеше на акуратно оправено легло. Не бяха открити никакви следи от попадане на този резервоар в стаята от горната страна или в профил.Той е бил импортиран през вратата и оставен. И всичко това желаеме да предоставим на специалистите от ОЗХО, с цел да могат те освен да посетят мястото на това поливане с вода, само че и да отидат в лабораторията, която ние открихме, където са открити химически субстанции, създадени в Европа. И да посетят квартирата, където се намира този резервоар с хлор. Така че там има какво да се види. Много се надявам, че професионализмът ще надделее. От самото начало ние бяхме подготвени да водим професионален диалог и с ОЗХО, и с всички наши западни сътрудници.

Споменах, че на ранния етап на настоящето опълчване на химическа почва и французите, и американците се интересуваха дали да не изпратят свои специалисти дружно с нашите, с цел да видят – наред с специалистите на ОЗХО – какво въпреки всичко там се е случило. А когато казахме, че сме подготвени и сирийското държавно управление ще окаже поддръжка, вместо да бъде осъществена тази договореност, бяха нанесени удари. Така че ще забележим. Очакваме почтеност, несъмнено, от страна на специалистите – и в тази ситуация със Сирия, и в тази ситуация със Солсбъри. Там следствието също продължава.

- За Солсбъри ще поговорим. Имам още един-два въпроса по Сирия: а допустимо ли е на специалистите, жестоко казано, нещо да подмятат, да поръсят към тях, да предложат да го вземат със себе си, да се стачкува. Възможно ли е това?

- Надявам се, че на специалистите въпреки всичко е скъпа репутацията им и ще бъдат нащрек. Нищо не може да се изключва, отчитайки, че методите, които в този момент употребяват нашите западни сътрудници, са от серията „ под кръста”. Не желая нищо да изключвам, само че и не желая никого в нищо да упреквам без причина.

- А прочувствено, по човешки, какво изпитахте, когато видяхте това момче – Хасан Диаб, единадесетгодишно дете, върху който внезапно се нахвърлиха възрастни чичковци, започнаха да го поливат със студена вода от шланга – той затрепери, след това нещо му пръскаха в устата, заплашвайки го, по-късно самичък татко му описа за това. Как Вие по човешки приехте всичко това?

- Както споделяше Станиславски, желаех да извикам: „ Не имам вяра!”. Но в случай че вземем към този момент по-човешките усеща, несъмнено, непоносимо е, когато децата са употребявани за мръсни цели.

- Вие имате огромен опит, в това число от работата Ви в непрекъснатото посланичество на нашата страна в Съвета за сигурност. Можете ли да си визиите, че това момче Хасан Диаб и неговият татко могат да се появят в Съвета за сигурност и да опишат своята история като очевидци? Или за това те би трябвало да са снабдени със сирийски дипломатически паспорти? Изобщо светът ще чуе ли тези хора, това са основни очевидци, участници в събитията?

- Би било потребно и несъмнено, ние бихме подкрепили сходни дейности, те би трябвало да бъдат подхванати на първо място, несъмнено, от държавното управление на Сирийската арабска република. Нашите западни сътрудници постоянно прибягват към включвания от този жанр в дневния ред на Съвета за сигурност, на представители „ от място” на гражданското общество, когато става дума за очевидци на едно или друго обсъждано деяние.

- Тоест, такава процедура съществува?

- Да. Докарват представители на разнообразни неправителствени организации, докарвали са, в този момент не мога да си спомня от тъкмо коя организация, сирийци, иранци, в друго време, провеждат се видеомостове. Така че тук техническите средства разрешават да се докара до знанието на членовете на Съвета за сигурност, до членовете на Организация на обединените нации по време на открити съвещания на този върховен орган на Организация на обединените нации, гледната точка на едни или други лица, които са били очевидци на събитията, за които приказваме. Ние прочее сме желали и ще продължаваме да се стремим към това, в обстановки, които не се отнасят безусловно до Сирия, очевидци от мястото на случая да имат опция да се извърнат към членовете на Съвета за сигурност. Но в съответния случай, несъмнено, това е въпрос на сирийското държавно управление, ние бихме подкрепили интензивно такова предложение.

- Във всеки случай, бащата сподели, че те са подготвени да отидат където би трябвало и да свидетелстват пред който би трябвало.

- Да, чух това.

- Така или другояче, тази провокация, тази инсценировка, завърши с масирани ракетни удари и прочее, с много дейно отразяване на ракетния удар. Това е вероятно първият подобен епизод в историята. Доколко детайлно, тъкмо и навреме Русия получи предизвестие за готвещата се ракетна офанзива? Имахме ли опция да начертаем своите червени линии към избрани региони? В дословен смисъл червени линии на картата. Колко уверено настроени бяхме да отговорим, в случай че ракетите полетят не към регионите, за които ни предупреждаваха? Готови ли бяхме да потопяваме кораби на неприятеля и да смъкваме техни самолети?

- Още преди да стартират да се материализират проектите за нанасяне на удари от западната „ тройка”, началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Василевич Герасимов ясно сподели, че в случай че които и да е бойни дейности на така наречен коалиция нанесат ущърб на съветски военнослужещи, ние ще отговорим твърдо и ясно. При това ще преглеждаме в качеството на законни цели освен самите ракети, само че и носителите. Това беше казано ясно и недвусмислено.

И прочее, удивлявам се, по какъв начин някои наши, ваши западни сътрудници, а и мои, както и някои наши средства всеобща информация, се захванаха кой знае за какво с нашия дипломат в Ливан Засипкин, който повтори казаното от началника на Генералния щаб. Опитаха се да му припишат заявление за това, че даже една ракета от страна на обединението да полети въобще към територията на Сирия, ние ще стартираме да потопяваме подводници и така нататък Беше казано това, за което предизвести началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов: че в случай че бъде нанесен ущърб на съветските военнослужещи. След това имаше контакти на равнище военно управление, на равнище генерали, сред нашите представители и командването на американската коалиция. Те бяха сложени в популярност за това къде са нашите червени линии, в това число алените линии на сушата – географски. И във всеки случай резултатите демонстрираха, че те не пресякоха тези червени линии.

Що се касае за резултатите от тези обстрели, те също се подлагат на подозрение. Американските сътрудници декларират, че всички ракети до една са достигнали задачите, френските ракети също. В нашия Генерален щаб има доста ясна картина, ние наблюдавахме всичко протичащо се в действително време, онлайн. И статистиката, която нашите военни показаха, ние сме подготвени да отговаряме за нея. Ако някой твърди, че всички 105 ракети са достигнали задачите си, дано показа своята статистика. Доказателства за това, че нашите заявки, нашите калкулации, нашата аритметика, не са безпочвени, ще бъдат показани от нашите военни, както разбирам, напълно скоро.

Съвсем скоро?

— Надявам се.

Бяха изстреляни 103 ракети, 71 от тях бяха свалени. Тръмп сподели, че е позвънил на някого, всички ракети ли са дохвърчали. И от другия завършек на линията споделили: „ Да-да, всички до една, господин президент”. На кого е позвънил?

- Аз не зная на кого в такива случаи звъни президентът на Съединените щати. На нашия президент не му се постанова да звъни – на него му рапортуват когато се случват неща от този жанр. И аз в този момент бих предпочел да не встъпвам в тематиката за взаимоотношенията вътре в американската администрация и в тематиката за това по какъв начин някои публични лица във Вашингтон се отнасят към позицията и напътствията на своя президент.

Ще доставяме ли С-300 в Сирия?

— Президентът приказва за това. Сега ние нямаме никакви морални задължения. Ние имахме морални задължения, обещахме да не вършим това още преди към 10 години, по молба на известни наши сътрудници. И ние приехме техния мотив, че това би могло да докара до дестабилизация на обстановката; макар че средството е чисто отбранително, въпреки всичко откликнахме на молбите – в този момент ние нямаме подобен честен ангажимент.

Казвате, че не бихте желали да обсъждате взаимоотношенията вътре в американската администрация, само че въпреки всичко при сегашната настройка, когато най-изявеният „ гълъб” в Белия дом е „ гневното куче” Матис, се получава по този начин, че се намираме близо до директен конфликт, боен конфликт, сред Русия и Съединени американски щати. Колко е огромен рискът от подобен конфликт?

- Аз въпреки всичко мисля, че и министърът на защитата Матис, и ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете на Въоръжените сили на Съединени американски щати Данфърд, схващат недопустимостта, неприемливостта на каквито и да е дейности, които могат да предизвикат директен боен конфликт сред Русия и Съединени американски щати. Това съгласно мен е толкоз явно, че военните не могат да не го схващат. И те схващат това по-добре, в сравнение с доста други. Когато политиците се пробват да подкокоросват, извинете за жаргона, управлението на страната си, искайки от нея повече и повече борба, в това число материална борба, това е безконтролно. Те се пробват да реализират своите вътрешнополитически цели в доста жестока междупартийна битка и в Конгреса се вижда по какъв начин интензивно спекулират с съветския фактор, разбирайки, че тук има почва за обединяване на русофобска основа. Но тази акция въпреки всичко се задъхва, тя беше изкуствено подхранвана с безусловно невиждани наказания, разчитайки, че с неща от този жанр ще ни принудят за приемем техните условия за по-нататъшно развиване на връзките, само че това като най-малко, е наивно и недалновидно. Защото те какво споделят? Ние желаеме положителни връзки с Русия, само че за това Русия би трябвало да признае всички свои грехове и всички свои неточности, т.е. те изхождат от своята безпогрешност и от това, че за всичко, което се случва в този момент, е отговорна извънредно Русия, която стартира да опонира и която постъпва като ревизионистка страна, ревизирайки актуалния международен ред. При това под международен ред те схващат напълно не Устава на Организация на обединените нации, те схващат това, което им се коства належащо, с цел да запазят, да се пробват да запазят своята доминация. Аз разбирам: когато няколко епохи историческият Запад, както ние го назоваваме, действаше във всичко в света по свое убеждение и в този момент, когато се появяват центрове на силата и в Азия, и в Латинска Америка, а и лично, Руската федерация – един от най-важните играчи на международната сцена, когато на тях не им харесва, че някой се пробва да отстоява своите ползи. При това ние се стремим да отстояваме своите ползи не ултимативно, ние предлагаме да се търси баланс на тези ползи, с цел да се договаряме, а те споделят: ще се договаряме, когато вие кажете, че сте безусловно съгласни с това по какъв начин светът е организиран по наш усет. Ето в какво, лично казано, се състои работата. Така че, връщайки се към въпроса за рисковете от военно опълчване, аз изхождам на 100 % от това, че военните няма да позволен това и това няма да допусне, несъмнено, нито президентът Путин, нито, сигурен съм, президентът Тръмп. Те въпреки всичко са водачи, определени от своите нации, те дават отговор пред тези нации за мира и спокойствието.

Честно казано, това самообладание и устойчивост на Русия ме възхищават. Видял съм доста - и студената война, и имам усещането, че в случай че в Кремъл беше различен човек, можеше нещата да се извърнат по напълно различен метод, тъй като провокациите, такова е усещането, следват една след друга. Русия е предизвикана, а Русия непрестанно отхвърля да одобри тази студена война, да одобри тази спортна дисциплинираност. Вие казвате, че има спад, само че аз персонално имам друго чувство – че има интензификация, усилване на напрежението и директната неистина към този момент става инструмент на външнополитическата активност (да си спомним Борис Джонсън), или нашите сътрудници не желаят да слушат и дори да чуват. Имам в кабинета си екран на „ Русия-24”, екран на Би-Би-Си, екран на CNN . По „ Русия-24” въртят репортажа с това единадесетгодишно момче, което непредпазливо е станало артист във видеото и споделя по какъв начин това се е случило, че му дали фурми, бисквити и ориз. Уж провокацията е разкрита. И в това време Би-Би-Си върти същото видео в опрощение на ракетния удар, като че ли нищо не чува и нищо не се е случило. Все отново нещо би трябвало да се случи, с цел да настъпи разведряване в тези условия?

— Аз не споделих, че има спад в акцията, а че тя се задъхва. Знаете по какъв начин бяга човек на 100 метра, или на 10 хиляди, а още по-добре на 42 километра – той на всяка крачка диша все по-тежко, само че бяга, ао в края на краищата въпреки всичко силите го напущат. Струва ми се, че следим това, макар че на тези, които разиграват тази русофобска акция, им се желае да ускоряват темпото, само че по този начин може и най-вероятно по този начин ще стане, ще рухнат. И Вие сте безусловно прав. Аз съм уверен, че би трябвало да се реагира почтено. Ние не можем да не отговорим на отнемането на наша благосъстоятелност, на експулсирането на дипломати – това би било да не почитаме себе си. Но да паднем до някакви кавги, интриги, неучтивост, ние нямаме желание и няма да го вършим – това напълно не е жанр на нашия президент. Той постоянно гледа напред и е доста мъчно, в случай че не и невероятно, да бъде изваден от самообладание, а се пробват да създадат почти това. Опитват се да ни извадят от релсите, да ни лишат от успокоение, от убеденост, да нарушат нашите проекти, които имаме да изпълняваме вкъщи и които са в голямо количество, само че ще повторя – когато викат против нас, си спомняме известната мъдрост: „ Юпитер, ти се сърдиш – значи ти не си прав”. Юпитер, в действителност, там не се вижда изключително, но…

Да, звучи добре. И въпреки всичко: Тръмп, както наскоро стана известно, предложения Путин в Белия дом. Има ли продължение, има ли някакви разяснения по периодите, мястото на срещата, дневния ред?

- Ние изхождаме от това, че президентът на Съединени американски щати в телефонен диалог – това към този момент стана известно, няма никаква загадка – насочи такава покана, сподели, че ще се радва да се видят в Белия дом, по-късно ще се радва да се срещнат в границите на ответно посещаване. И към тази тематика той се връща един-два пъти, по тази причина ние естествено дадохме на нашите американски сътрудници да схванат, че не желаеме да бъдем натрапчиви, само че не желаеме да бъдем и невежливи, че, отчитайки, че президентът Тръмп е направил такова предложение, ние изхождаме от това, че той ще го конкретизира.

И всичко в този момент висящо ли е?

— Как висящо? Думата излетя.

Е и?

— Президентът Путин е подготвен за такава среща.

Тя приготвя ли се или не?

— Засега още не. Но в случай че има нещо, незабавно щом има някакво развиване, безусловно ще ви осведомяваме. Но просто ще обърна внимание на това, че Доналд Тръмп след този телефонен диалог няколко пъти в туитове и устно приказва за това, че би трябвало да се вземат решение въпросите с Русия, ние желаеме да имаме с Русия положителни връзки и единствено простакът мисли другояче. Всичко това ние също го чуваме.

Но в това време Майк Пенс съобщи, че Съединени американски щати ще се стремят към военно предимство в космоса, в това число над Русия. Ще докара ли това до конкуренция във въоръжаването в космоса и по какъв начин Русия има намерение да отговори?

— Съединени американски щати към този момент дълги години са единствената страна, която блокира началото на договаряния по руско-китайската самодейност, която внесохме с китайските сътрудници на Конференцията по разоръжаването в Женева – за начало на създаването на контракт за възбрана на разполагането на оръжия в космоса. Не става въпрос за недопускане на милитаризация на космоса, тъй като спътници за военни цели се изстрелват и от нас, и от американците, и от доста други. Това е обособен въпрос. Но да се разполага оръжие в космоса би било доста рисковано и би създавало нови, изцяло непредвидени и непредсказуеми закани. И ние с китайците предложихме да се подпише подобен контракт. Всички са подготвени да стартират договаряния – ясно е, че това е комплицирана работа, само че ние имаме план. Той е създаден задоволително задълбочено, ние сме открити за разискване глава по глава и за търсене на такива формулировки, които ще разрешат той да бъде координиран и подготвен за сключване. Единствено американците към този момент блокират тази работа. В същото време ние, прелестно разбирайки заплахата от такова развиване, до момента в който чакаме изискванията за начало на договаряния за юридически обвързващ документ да узреят, издигаме политическа идея – апел всички да заявят, че всяка страна няма да бъде първа, която ще изведе оръжие в космоса. Има такава резолюция в Общото заседание на Организация на обединените нации, импортирана от нас. Тя е призната със солидно болшинство на гласовете, американците са срещу, а доста американски съдружници се въздържат при гласуването. Но казусът съществува. И несъмнено, в случай че тези закани се материализират, ще би трябвало в точния момент да се готвим за дейности, с които да бъдат избегнати по-лоши сюжети, когато от космоса просто ще унищожават обекти на земята. Това е огромен проблем. Той включва в себе си и тематиката за противоспътниковото оръжие. И колкото по-скоро на Конференцията по разоръжаването в Женева този диалог стартира професионално, с присъединяване и на дипломати, и на военни, толкоз по-добре ще бъде за цялото човечество без изключение.

Що се отнася до изказването на Майк Пенс за нуждата от военно предимство в космоса, поради отхвърли на Съединени американски щати от договарянията, за които загатнах, това не е учудващо. А при тях общо взето е признато да преобладават на всички места, освен в космоса – на земята, на сушата, във въздуха. И това е записано в техните доктринални документи. Така че тук няма нищо учудващо, само че, дублирам, преместването на тази логичност в галактическото пространство, несъмнено, би било доста сериозен риск за цялото човечество.

Най-малко, към този момент американците не усещат никакви ограничавания. Просто работят над доминирането. И явно Русия също си коства да се заеме с това, доколкото ограничавания няма?

— Ние, несъмнено, виждаме какво вършат нашите американски сътрудници и несъмнено, нямаме право просто да гледаме на всичко това през просото.

Ако се върнем на химическата тематика, само че към този момент на британска почва, тази история с BZ, по какъв начин Ви се коства тази конспирация? Защото в този момент има напълно нова информация, че BZ е разбъркан изкуствено в швейцарска лаборатория, с цел да ревизират професионализма, компетентността и така нататък

— Обясняват, че това е направено особено, с цел да бъде тестван професионализмът на тези, които ще правят този разбор. Но аз не желая в този момент да встъпвам в елементи. Все отново главната част на отчета е конфиденциална. Но добре знае се, че обръщайки се към ОЗХО за техническо подпомагане, британците не просто им дадоха проба от веществото от местопроизшествието, само че и споделиха: „ Ето ви проба, намерете в нея това химическо вещество”. Тоест, това е поръчано. И специалистите на ОЗХО, изпълнявайки техническа функционалност, потвърдиха, че това е било точно веществото, за което британците са им говорили, само че това вещество е било в доста чист тип, доста висока централизация, което приказва за това, че то е било впръснато в тази проба безусловно преди началото на разбора. Защото за две седмици то е трябвало към този момент да бъде подложено на метаболизъм и би било със напълно друга консистенция. Освен това, в швейцарската лаборатория в град Шпиц, дружно с това вещество, което е било поръчано, в тестът е намерено и несъмнено количество от веществото BZ, което принадлежи към веществата от второкласен. Съгласно Конвенцията за възбрана на химическото оръжие, това е по-малко рисково съединяване, в сравнение с тези от първа категория. Там има доста въпроси и ние просто желаеме да получим отговор на тях. И в случай че това, което ни споделят за това BZ, е истина – дано обяснят. И вероятно в този момент, когато такива въпроси пораждат, ние бихме желали да забележим първичните резултати от анализите освен на лабораторията в Шпиц, само че и на останалите три лаборатории, където тези проби бяха редом ориентирани. Стана също по този начин известно, че специалистите на ОЗХО са взимали проби не по свое убеждение, а в местата, посочвани от британците

Така да се каже, от ръцете на британците.

— От ръцете на британците. Или в тяхно наличие. А по този начин също не е имало никакво независимо, без значение проучване на пациентите от медиците на ОЗХО, т.е. всички са разчитали извънредно на английските лекари. Добре би било, в случай че британците бяха открити в дейностите си, в случай че те посочваха резултатите от своите лични следствия. Но те държат всичко в загадка, по този начин както преди време засекретиха " делото Литвиненко ". До ден сегашен материалите са засекретени. А въпросите, абсолютно, се натрупват. Ние формулирахме съвсем петдесет въпроса, които са строго професионални. В отговор ни споделят: „ Не, първо вие отговорете на нашите въпроси”. А те имат един, или два въпроса: „ Путин ли заповяда да извършите това, или вие просто загубихте надзор над своя химически боеприпас?” Кой химически боеприпас? Който беше погубен и верифициран от ОЗХО в качеството на към този момент погубен, с утвърждението на цялата международна общност? Те започнаха да насочат обвинявания, в това число помощникът на министър-председателя написа намерено писмо на генералния секретар на НАТО. Откъде-накъде, прочее? Но в това писмо той привежда данни, които, както те считат, би трябвало да убедят всички в правотата на британските причини и обвинявания по наш адрес. Между другото там се споделя, че военната химическа стратегия в Русия се е осъществявала скрито всички нулеви години. Нещо е унищожавано – което е било декларирано по линия на ОЗХО, само че е имало също така загадка стратегия. Тя е била ръководена – след това някой сподели – персонално от Путин. Но в случай че това е по този начин, в случай че те са знаели за това от самото начало, елате в ОЗХО, ударете по масата, изискайте да ни заковат. Те мълчаха. В това писмо се твърди, че методът на отравяне на хора посредством нанасяне на отровните субстанции по дръжките на вратите е бил създаден напряко като комерсиална марка, като наша фирмена концепция и че това е било направено доста от дълго време. Но в случай че те са знаели за нашата фирмена концепция да тровим посредством дръжките на вратите и щом те незабавно упрекнаха точно нас за отравянето на Скрипалови, за какво те си спомниха за дръжката на вратата на Скрипалови някъде, съгласно мен, на четвъртата седмица, а изначало изследваха ту таксито, ту пейката, ту ресторанта. Тоест това е също разминаване. И доста други неща. Казват също, че надали не Главното разследващо ръководство на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация години наред е следило електронната поща на Юлия Скрипал. За да се твърди това, би трябвало също да се следи електронната поща на Юлия Скрипал. Така че колкото повече се пробват да се оправдаят, толкоз повече въпроси пораждат.

Ако те взимат проба, разрешават си да вършат нещо с нея, впръскват BZ , или нещо друго. Нямам думи за отношението към тестът. Нещо повече, коректността на взимането на тази проба също не е доказана от ОЗХО. Тоест, първо те впръскват там едно-друго, след това я дават на ОЗХО. Така ОЗХО не попада ли в неуместно състояние? Какво са изследвали тогава?

— Не настоявам, че са впръсквали, че са се опитвали да вкарат в заблуда…

- Но те самите споделиха, че са впръсквали BZ.

— Да-да-да. Но ние желаеме да разберем до каква степен това подхожда на процедурите, тъй като това, което в този момент знаем за това по какъв начин ОЗХО е била призната във Англия по покана на Лондон и по какъв начин ОЗХО е работила там, не се вписва в строгите и доста ясни процедури, планувани от Конвенцията за възбрана на химическото оръжие. Но ние не упрекваме. Ние сме задали няколко десетки въпроси. Ние желаеме да получим отговори на тях. При това отговори на възрастни и професионални хора. Ние желаеме професионален диалог. Не зная, може би ще би трябвало да чакаме до момента в който в английското държавно управление се появят експерти. Засега диалог не се получава.

Добре, а не щеш ли в този момент се получава обстановка, в която таткото – както се споделя, той самичък е избрал този „ хлъзгав” път в живота, само че ясно е, че Юлия не е разчитала на него. Оказва се, че тя е отпътувала за няколко дни, с цел да изиска благословията на баща си за женитбата, а животът направи напълно различен завой. Сега някой написа писма от нейно име на кеймбриджски британски, а индивидът изобщо е липсващ, т.е., това е цяла драма. Тя е гражданка на Русия. В нейните проекти не е влизало нейното оставане там, тя е направила ремонт в къщи, има куче, избраник, целия живот и така нататък Защо по този начин се получава?

— Смятам, че това е просто възмутително. Отправихме към този момент не една публична нота с искане да ни бъде обезпечен персонален контакт с съветска гражданка, с цел да се убедим, че всичко, което англичаните приказват от нейно име, е истина. Засега напълно не сме уверени в това. И знаете ли, това фактически минава освен всички етични, само че и правни граници. „ Тя не желае да контактува с вас”, била декларирала тя. Но тя не е заявявала това, ние не сме го чули. Тя е говорила по телефона с братовчедка си Виктория някъде към минута и половина. Виктория описа за това в няколко изявленията. И тя изрази паника във връзка на това по какъв начин е звучала Юлия. Така че в случай че Юлия не желае да поддържа връзка с нас, ние желаеме тя сама да ни го каже. В доста обстановки, когато наши съграждани вземат решение да заминат в друга страна, или попадат в неволя, а ние желаеме да им предоставим консулска помощ, а те се отхвърлят от нея, ние се убеждаваме в това в границите на персонална среща. Нека това да са 10 секунди, тя ще каже: „ Благодаря доста, нямам потребност от вашите услуги”.

А за Сергей Скипал, Вие казахте, че той самичък е избрал своя път. Вие знаете, той беше наказан, излежал е към четири години от присъдата си. И тогава се състоя замяна: това, което у нас е признато да се назовава „ група Чапман”, с няколко души, които са шпионирали в интерес на Съединените щати и Англия. И тази замяна се състоя, той беше освободен от пандиза, отпътува за своята нова татковина и заживя там. Ако някой в Руската федерация е желал – както в този момент споделят, само вие имахте претекст – да се отърве от него, да му отмъсти, за какво трябваше да бъде разменян против нашите разузнавачи?

Знаете ли, имам доста приятели-разузнавачи, доста оценявам нашите връзки, доста оценявам тяхната компетентност. И когато в този момент чувам, в това число за жалост някои наши така наречен политолози, да вършат изказвания за това, че отстраняването, ликвидирането на бегълците, е свято дело – това в действителност е оскърбително за разследващата общественост на всяка страна, тъй като във всяко разузнаване ще ви кажат: в случай че са разменили индивида, не би трябвало да го пипате. Край. Въпросът е закрит. Не зная „ платил ли си е сметките” или не. Разузнавачите доста добре схващат това.

Не желаех да кажа, че той би трябвало да бъде отхвърлен. Той самичък е избрал своя път, своите сътрудници. И точно тези сътрудници в този момент вършат с него всичко, което изискат. Всичко това е, по този начин да се каже, избрана процедура. А за Юлия да не приказваме. „ Задъхват” ли се тук обещанията?

— Тук?

Да, Вие казахте, че тази история с Дума в доста връзки „ се задъхва”. А по какъв начин е в този случай?

— Ако проучваме това, което те дават отговор на нашите напълно съответни въпроси, отхвърляйки всичко като измислици, и като мантра настояват, че никой не съчетава опита, по-точно опциите да създаде такова вещество, никой няма опита да използва това вещество в противозаконни цели, и никой няма претекстове. Това споделя Борис Джонсън. И това е също цялостно непознаване на предмета. Биха могли към този момент за повече от месец да изискат или да показват професионални информации. Този така наречен „ Новичок”, тази подредба е измислена не от нас. Така е наименуван на Запад. Да, у нас имаше разработки и един от участниците е този Мирзаянов. Той емигрира, отпътува за Съединените щати, разгласява тази формула. Това вещество беше патентовано, беше на въоръжение или се ползваше от разнообразни институти, биологически и химически, в армията на Съединени американски щати. И то се създава обикновено. На съвещание на изпълнителния съвет на ОЗХО зададохме въпрос по какъв начин лабораторията в град Шпиц се е убедила в това, че точно това е веществото, за което става дума? Значи тя е имала първообраз, или както се назовава – маркер. Казаха: не, на нея са дали формулата. И тази лаборатория в течение на няколко дни или може би часове просто е синтезирала това вещество. Тоест, да се създаде това вещество не съставлява никаква компликация при съществуването на формула, която е оповестена в края на предишния век. Така че и тук е напълно неразбираемо, за какво никой от уважаемите членове на английския кабинет, в това число министър-председателят, не може да даде тази информация?

Има още една тематика в международния дневен ред, която се разисква необятно: идният съмит на двете Кореи, а президентът Тръмп споделя, че в околните седмици ще се срещне с Ким Чен Ун. Местата се разискват и Русия дори предлага това да стане в Русия.

— Не съм чувал за това. Може би някой фантазира и прави догатки. Споменаваха се и някои европейски страни, загатваха Монголия, загатваше се селце на границата на демилитаризираната зона.

Готови ли сме да предложим нашата територия?

— Не. Не мисля, че ние би трябвало да активничим по този въпрос, да демонстрираме някаква самодейност. Това е с
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР