В интернет има много анекдоти за управлението на семейния бюджет,

...
В интернет има много анекдоти за управлението на семейния бюджет,
Коментари Харесай

60% от семействата в България ползват общ бюджет, другите си делят разходите

В интернет има доста анекдоти за ръководството на фамилния бюджет, тъй като той е главният спусък на взаимоотношенията, зад който се прикриват нерешени проблеми в една двойка

За да не станат парите причина за жлъч или кавги, е належащо да се разиска въпросът за разпределението на финансите още преди взаимното общуване, написа

Има три типа ръководство на фамилния бюджет, съгласувайте се с колегата си кой подхожда на вашето семейство.

1. Общият бюджет се употребява от 60 % от фамилиите в България
Парите, извоювани от двата сътрудници, се разходват дружно. В тези взаимни разноски влизат наложителни разноски, храна, битови сметки, превоз, свободно време... От сумата, която остава в края на месеца, в случай че има такава, едната част се заделя за фамилния авариен фонд, а другата за финансови цели (големи покупки, ваканции и др.)

Предимства:
• Лесно за преброяване;
• Обединява фамилията при положение на взаимна оптимизация на бюджета;
• Равни права на сътрудниците.

Недостатъци:
• Необходимо е да се договорим за покупките, да не е имало различия.

Този бюджет е подобаващ за фамилии, в които единият сътрудник печели повече от другия, като по този метод е главният източник на фамилни приходи.

2. Отделен фамилен бюджет е постоянно срещан в Европа и Америка. У нас по-малко от 15% от двойките избират този вид фамилен бюджет
При тази скица всички разноски на двойката са самостоятелни, приходите на всички са неприкосновени. Всеки получава своята заплата и без значение се взема решение по какъв начин да се харчи. За общите покупки двамата заплащат поравно. Когато единият сътрудник няма задоволително пари, другият може да му даде заем.

Предимства:
• Финансова независимост;
• Без кавги за пари.

Недостатъци:
• Несъгласия при осъществяването на общи фамилни цели.

Разделеният бюджет е подобаващ за двойки, които живеят в разнообразни градове заради длъжностен ангажимент или друго събитие. Или фамилии, в които има радикално друг метод към парите. Например единият непрекъснато харчи пари за персонални удоволствия, а другият непрестанно пести.

3. Смесеният фамилен бюджет допуска партньорство сред съпрузите. Семействата харчат общи пари за общи цели, а всеки от съпрузите харчи останалото по свое убеждение.

Предимства:
• Финансова независимост;
• Общи финансови цели.

Недостатъци:
• Необходимостта да се управляват общите цели на фамилията.
Смесеният бюджет се избира от двойки, които имат идентични приходи.
Независимо от вида на бюджета, в случай че има интелигентно разпределение на разноските в сходство с действителния приход, то сигурно фамилията постоянно ще заобикаля финансови рецесии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР