В интерес на Техеран е да се възобнови Съвместният всеобхватен

...
В интерес на Техеран е да се възобнови Съвместният всеобхватен
Коментари Харесай

САЩ: В интерес на Иран е да се върне към ядреното споразумение

В интерес на Техеран е да се възобнови Съвместният изчерпателен проект за деяние (СВПД) по отношение на иранската нуклеарна стратегия, сподели заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман.

" Не считам, че нуклеарната договорка е мъртва. Мисля, че имаме доста положително съглашение. И иранците би трябвало да кажат " да ", съобщи Шърман по време на събитие, проведено от основаната във Вашингтон организация с нестопанска цел International Student House.

" Не би трябвало да го вършат поради нас. <...> В интерес на Иран е да каже " да " и се надявам, че ще го направи ", продължава Шърман. По-специално, акцентира тя, сходен ход би бил от стопански интерес за Иран, защото възобновяване на СВПД би довело до облекчение на глобите. " Те ще подобрят икономическото си състояние, ще могат още веднъж да продават нефт, а светът се нуждае от нефт, тъй че те ще могат да го продават на добра цена ", сподели заместник-ръководителят на Държавния департамент.

Петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия подписаха нуклеарно съглашение с Иран през 2015 година, с цел да преодолеят рецесията към нуклеарната му стратегия. Предишният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп реши през 2018 година да се отдръпна от договорката. През същата година Вашингтон наложи най-мащабните в историята си наказания против Техеран. Сегашният водач на Съединени американски щати Джо Байдън нееднократно е изразявал подготвеност да върне Съединени американски щати към нуклеарното съглашение.

На 11 март във Виена след осем кръга договаряния беше направена пауза, с цел да се възвърне първичният тип на JCPOA и Съединени американски щати още веднъж да се включат в съглашението. Проведените в края на юни в Доха непреки договаряния сред Съединени американски щати и Иран за възобновяване на нуклеарното съглашение не доведоха до мечтаните резултати./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР