В инфарктна драма се превърна попълването на секционните избирателни комисии

...
В инфарктна драма се превърна попълването на секционните избирателни комисии
Коментари Харесай

Драма ден преди вота: Ковид изпразни избирателните комисии в...

В инфарктна драма се трансформира попълването на секционните изборни комисии в Пловдив и региона, научи " Марица ". Броени часове преди вота в неделя партиите не могат да обезпечат нужния брой членове на СИК, което слага под въпрос изборния развой. Основната причина за всеобщите отводи е страхът от Ковид. За 4 април би трябвало да се попълнят 459 секционни изборни комисии в Пловдив и 542 в региона.

Особено трагично е ситуацията в изборните секции в лечебните заведения, които на територията на Пловдив град са 16. Седем от тях са в Ковид отделенията. 6 преносими комисии пък ще носят урни в домовете на 157 гласоподаватели, които са под карантина. Две преносими секции ще има в местата за отнемане от независимост. Още пет са планувани за хората с трайни увреждания. Шефът на 16-та РИК за Пловдив град Илиан Иванов през цялото време предполагаше, че ще имат проблеми със състава на рисковите комисии, което се оправда изцяло.

Парламентарно показаните партии, които имат право да оферират членове, не могат да намерят претенденти. Хората с съображение се притесняват, че могат да се заразят, макар че ще имат защитни дрехи, маски и ръкавици. Възнаграждението от към 200 лв. също не е в положение да надделее над страха, обясниха от РИК.

Според напътствията на ЦИК секционните комисии в Ковид отделенията би трябвало да са петчленни, за разлика от мобилните за карантинираните, които са от трима души.

Големи компликации със състава на комисиите имат и в 17-та РИК за Пловдивска област. Изключително доста са заявките за промяна на членове, сподели ръководителят на комисията Дарина Тодорова. Отказалите се нямат обвързване да изясняват повода, само че най-често мотив за отказ е Ковид пандемията. Всеки ден се вършат десетки размени, което още повече усложнява работата. В региона ще има единствено една секция в Коронавирус поделение - в Асеновград. Мобилните секции за карантинирани гласоподаватели са две - в Асеновград и Карлово.

Засега не е ясно какво ще последва, в случай че не се намерят хора за рисковите секции и по какъв начин ще гласоподават болните и поставените под карантина. В двете РИК за Пловдив и региона се надяват казусът да се реши в оставащите часове до началото на изборния ден в неделя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР