В Индия - най-многолюдната държава в света, с население от

...
В Индия - най-многолюдната държава в света, с население от
Коментари Харесай

В Индия започват парламентарни избори - и ще продължат 44 дни

В Индия - най-многолюдната страна в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - на следващия ден стартират парламентарни избори, които ще продължат цели 44 дни. Това прави изборите, които започват на 19 април и приключват чак на 1 юни, най-голямото упражнение по народна власт в света, написа Българска телеграфна агенция.

Очаква се те да затвърдят оставането на премиера Нарендра Моди, хиндуистки националист, за трети следващ мандат на поста. 73-годишният Моди е извънредно известен в Индия, само че е и пораждащ дискусия водач, упрекван от своите политически съперници в авторитаризъм.

Право на глас имат близо 970 милиона индивида - над една десета от популацията на Земята, показва Асошиейтед прес. Гигантското упражнение ще продължи цели 44 дни, като е планувано резултатите да бъдат оповестени на 4 юни - три дни откакто завърши.

На изборите ще бъде избран новият състав на 545-местната долна камара на Народното събрание - Лок сабха (Народната камара). Хората на процедура ще гласоподават за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

От 969-те милиона регистрирани гласоподаватели - повече от популацията на Европейския съюз и Съединените щати взети дружно, 18 милиона ще имат право да гласоподават за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст, което акцентира значимата роля на младите в електоралния развой.

Жителите на обособените щати ще гласоподават по друго време. В най-многолюдния от тях - Утар Прадеш, на север, изборите ще продължат цели седем дни, а право на избор ще имат към 200 милиона души - почти колкото е популацията на Бразилия - най-многолюдната страна в Латинска Америка.

С организацията и защитата на електоралния развой са заети 15 милиона души.

Индийският министър председател, водач на ръководещата хиндуистка националистическа партия " Бхаратия джаната " (Индийска национална партия), ще се бори за трети следващ петгодишен мандат на поста, изправен против необятна, само че слаба опозиционна коалиция, която не съумява да се опълчи на неговата харизма. Повечето изследвания на публичното мнение отреждат удобна победа на групировката на Моди на изборите, отбелязва АП.

73-годишният мъж, който изоставя жена си малко откакто подписват брак, когато той е на 18, а тя - на 17 години, няма деца и наподобява заобикаля скъпите материални притежания в интерес на елементарния, аскетичен метод на живот. И макар че се знае малко за Моди като човек - персоналният му живот е защитаван усърдно в загадка от страховит екип за връзки с обществеността - мнозина харесват неговата персона, отбелязва CNN.

Откакто пристигна на власт преди 10 години, Моди скъсва със светския план, който бяха замислили бащите на индийската конституция, разяснява месечникът " Монд дипломатик ". Френското издание обобщава, че Индия върви по пътя на етнизация на демокрацията, т.е. цялостна доминация на хиндуисткото болшинство, което се постанова над останалите общности, без на процедура да се преценява с тях, и появяването на самобитен авторитаризъм, който подкопава държавните институции.

Моди концентрира властта в ръцете си, отслаби федералната система и построи фетиш към своята персона. При неговото ръководство хиндуисткото болшинство стана преобладаващо в ущърб на другите общности.

Въпреки следения властнически уклон Моди си остава извънредно известен. С рейтинг, доближаващ 80 %, той се радва на най-голямо утвърждение измежду водачите на всички международни сили.

В резултат, разяснява " Форин полиси ", Индия се трансформира в доминирана от хиндуистите, нелиберална страна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР