В хорово изпълнение в защита на Газпром за спирането на

...
В хорово изпълнение в защита на Газпром за спирането на
Коментари Харесай

Енергийният министър в синхрон с ГЕРБ и ДПС защити Газпром за спрения газ

В хорово осъществяване в отбрана на " Газпром " за прекъсването на газа за България по дълготрайния контракт за доставки, който изтича в края на годината, се трансформира чуването на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред Народното събрание. А зад тезата, че не съветският енергиен колос, а държавното управление на Кирил Петков носи отговорност за спрените доставки, застана освен министърът, а и представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Христов за следващ път повтори по какъв начин отводът на България да се съобрази с едностранно наложената от Русия нова скица за заплащане за газ посредством разкриване на банкова сметка в рубли е повода " Газпром " да спре доставките през април 2022 година

Пропусна " дребната " детайлност, че в контракта сред " Булгаргаз " и съветската компания е заложено заплащане в щатски долари, че българската страна направи заплащане за декларирания размер през април в посочената валута по контракт, само че то не бе признато, както и че от този момент " Булгаргаз " дава поръчки за количества, само че не получава отговор.

" България при равни други условия отхвърля да направи такова заплащане (в рубли - б.р.) ", съобщи министърът. Въпреки че от април насам неведнъж бе обяснено, че изискванията не са били напълно " равни " и страната ни не е имала гаранции за утвърждение на заплащанията и гарантиране на газови доставки, даже да се беше съобразила с изискванията на Кремъл. Освен България, и Полша отхвърли да се почнити на новите условия и газът беше спрян, а в следствие това се случи с доста други страни.

На въпрос от депутата от " Демократична България " Мартин Димитров каква е цената на отхвърли на " Газпром " да доставя газ за България, министърът не даде отговор. Каза единствено, че ще " направи разбор на цените и ще го даде ".

Липсата на разбор на цените на съветския газ не попречи от парламентарната естрада да се изясни по какъв начин решението на кабинета " Петков " да не се съобрази с наложените от Москва нови схеми за заплащане е довело до по 200 млн. лева загуби на месец за страната поради пазаруването на газ от различни източници. Подобни изказвания направи и Делян Добрев от ГЕРБ, и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

През април " Газпром " едностранно спря преноса на газ за България и Полша, а по-късно и за други европейски страни. Това се случи след отвод на страните да заплащат за горивото по нова скица, която не е заложена в подписаните контракти.

Според Христов западни страни " не престават да получават газ ", тъй като са приели изискванията на Русия за разплащане в рубли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР