В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар

...
В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар
Коментари Харесай

Конкурентите на долара плахо надигат глава

В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатският $ отслабва във връзка с еврото, йената и лирата стерлинг. Китайският юан се ускорява поради решението на Централна банка на Китай да резервира равнището на главните лихвени ставки.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския $, лирата стерлинги и шведската крона), през днешния ден губи 0,23%, а по-широкият показател на $ WSJ също е надолу с 0,23%.

Към 10:12 часа българско време общата валута се повишава с 0,28% и едно време еврото коства 1,0521 $ спрямо 1,0499 $ за евро при затваряне на пазара в петък.

Британската лира стерлинг в това време нараства с 0,11% - до $1,2230 за едни паунд от $1,2241 за паунд в края на миналата сесия.

Обменният курс на американската валута по отношение на японската през днешния ден сутринта възлиза на 134,72 йени за $ против 135,02 йени за $ при затварянето на предходния работен ден.

В петък доларът нарастна с 0,2% по отношение на еврото, 0,75% по отношение на лирата и 0,4% по отношение на йената на фона на по-остирте изказвания на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл.

Американският паричен регулатор счита за една от главните си задания да забави инфлацията в Съединени американски щати, която доближи 40-годишен най-много, сподели Пауъл на събитие на Фед във Вашингтон за ролята на $ в международната стопанска система. Два дни по-рано Централната банка на Съединени американски щати увеличи главния си лихвен % със 75 базисни пункта и разгласи готовността си да го вдигне още веднъж със същото число през юли.

Китайският юан се ускорява по отношение на $ в понеделник след решението на Народната банка на Китай да резервира главните лихвени проценти непроменени.

НБК остави главния лихвен % по заемите (LPR) за период от една година 3,7% годишно, а лихвения % по петгодишните заеми - 4,45% годишно.

През май НБК намали лихвите си по заеми за пет години с 15 базисни пункта и фактът, че не продължи да го понижава, облекчи терзанията на търговците, които се опасяваха от бързо увеличение на лихвения спред сред китайските и американските централни банки, написа в обзор на Mizuho Bank, представен от Dow Jones.

Американската валута през днешния ден сутринта се намали до 6,6811 юана за един $ по отношение на курса от 6,7167 юана за $ при затваряне на пазара в петък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР