В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи

...
В хода на преговорите с Европейската комисия българската страна предложи
Коментари Харесай

Дончев: Предложихме на ЕК варианти за реорганизация на газовите дружества

В хода на договарянията с Европейската комисия българската страна предложи десетки разновидности за метаморфоза на газовите сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешното държавно съвещание във връзка наложената от Европейска комисия санкция на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от 77 млн.евро.

Вицепремиерът акцентира, че в границите на траялите три години договаряния по казуса, страната ни е предложила разнообразни ограничения, само че предлагането на Европейска комисия собствеността на „ Булгартрансгаз “ да бъде заменена посредством продажба на мажоритарен дял, е недопустимо, оповестиха от държавния пресцентър.

„ Миналата година Народното събрание ни забрани да реализираме съглашение с Европейската комисия. Естествено, никой от държавното управление не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял “, сподели още вицепремиерът Дончев. Той акцентира, че Комисията се е съобразила с причините против налагането на оптималния размер на санкцията, който може да доближи 320 млн. евро и тя е понижена до 77 млн. евро.

„ Предложението на Европейската комисия е, че единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е промяна на собствеността на сдружението, посредством продажби на мажоритарен дял на стратегически вложител – друга европейска компания, което няма по какъв начин да бъде признато от българска страна”, съобщи през днешния ден на държавното управление съвещание Дончев.

Същата теза развива от първия ден енергийният министър Теменужка Петкова, а през вчерашния ден сходен коментар направи и министър председателят Бойко Борисов.

Още във вторник отрасловият еврокомисар Маргрете Вестагер обаче опроверга тези изказвания с думите: „ За нас беше значимо единствено престуктурирането на компанията, тъй че да изчезне опцията за повторение на противозаконните дейности. Как да бъде направено това, не е наша работа “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР