В Хасковска област има 478 000 декара гори. И повечето

...
Коментари Харесай

Къде се раждат дъбовете?

В Хасковска област има 478 000 декара гори. И множеството дървета са дъбове. От 2015-а до 2020 година 1 200 000 млади дъбчета са разсадени в тези гори, като двадесетсантиметровите фиданките за хасковските гори идват от едно място - горския разсадник край Димитровград. В него работят единствено 5 индивида, които сами събират най-малко 600 кг, само че от време на време и 2 тона първокласни жълъди от декара на горското стопанство в Хасково. А когато годината е неприятна, каквато е била предходната 2020-а, потеглят из дъбовите гори във всички горски стопанства на Югоизточна България.

Фиданките трябват освен за залесяване в горското стопанство Хасково. Но и за общински гори, които са на повърхност над 280 000 декара. " Някои от общините имат лични екипи за стопанисване на горите, само че има и такива, които подписват контракт с нас да се грижим за горския фонд ", споделя шефът на горско стопанство Хасково инж. Любомир Илиев.
Как го вършат
Хората, които работят в горския разсадник споделят, че не става просто да бучнеш жълъд и да поникне фиданка. Първо от всеки жълъд фиданка не става. Или минимум не става добра фиданка. Затова когато горските съберат дъбовите жълъди, изпращат проби в семеконтролна станция. Там ревизират дали жълъдите не са заболели, каква е тяхната кълняемост и дават инструкции какъв брой жълъди да засадят на линеен метър в лехите на разсадника.
Фотограф: Михаил Ванчев
Жълъдите се засяват късно на есен и до идната есен фиданките са подготвени. Те са високи към 20 сантиметра. Техническият термин е едногодишни семенични фиданки с открита коренова система. Те са най-евтини. Една фиданка коства от 20 до 35 стотинки. През 2020 година е достигната върховата цена от 35 стотинки, тъй като количествата са дребни поради неприятната година.

В горския разсадник край Димитровград има басейн, който през лятото се цялостни с вода за поливане на разсадените жълъди. Ако се поливат със студената вода растежът стопира. А когато слънцето стане отвратително за дребните фиданки, тогава ги покриват със слънцезащитна мрежа. И това не са единствените грижи - горски служащи залагат клопки против попови свине, инсталират уреди против така наречен сляпо куче и даже " насъскват " петте " служебни котарака " против полските мишки.
Фотограф: Михаил Ванчев
" Изваждането на фиданките е механизирано, след това ги сортираме и изпращаме по обектите за залесяване, дружно със документи - за посевния материал и за фитосанитарното им положение. " - изяснява инж. Любомир Илиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР