В Хърватия се увеличава консумацията на кокаин, амфетамини, екстази и

...
В Хърватия се увеличава консумацията на кокаин, амфетамини, екстази и
Коментари Харесай

В Хърватия все повече хора посягат към наркотиците

В Хърватия се усилва потреблението на кокаин, амфетамини, екстази и развъждането на канабис, дружно с поведенчески зависимости като хазарт и потреблението на алкохол и тютюн, заяви Хина.

Това са главните проблеми, които Съвместният проект за деяние за битка със зависимостите се пробва да позволи.

Разбрахме, че е належащо да променим метода, тъй че за първи път започнахме взаимно да преглеждаме цялата поредност от зависимости, които включват алкохол, цигари,
хазарт, видео игри и други, което до момента не беше процедура, съобщи Желко Петкович, шеф на Института за публично здраве за битка с наркоманиите.

Според данни от 2022 година 6078 лица, лекувани за пристрастяване към психоактивни субстанции, са попадали в регистъра на Хърватския институт за публично здраве, от които 641 лица са получавали лекуване. Лекувани са 4741 души от опиатна взаимозависимост, от които 138 - за първи път. Броят на лекуваните се е нараснал, само че към момента е по-нисък от годините преди Коронавирус пандемията, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Планът за деяние, който е част от Националната тактика, има за цел по-комплексно да се подходи към казуса със зависимостите посредством взаимната работа на Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи. За осъществяването на проекта за деяние са обезпечени общо 160 милиона евро. Планът за деяние ще приложи ограничения и поредност от планове, които ще се опитат да отговорят на три стратегически целта, а точно понижаване на търсенето на пристрастяващи субстанции, понижаване на съществуването на опиати и свързаната с тях престъпност и увеличение на институционалния потенциал за по-ефективни политики в региона на пристрастяването.

Регистрирани са рекордни конфискации на всички типове опиати. Химическите опиати, най-вече амфетамини, метамфетамини и екстази, са най-разпространените опиати, иззети в Хърватия. Голямото количество отглеждана марихуана също е проблем, а канабисът съставлява към 70% от казуса.

Също по този начин през последните две години заловихме над един звук кокаин, съобщи Дражен Растович, шеф на службата за битка с опиатите в Дирекцията на полицията, обяснявайки, че химическите опиати се усилват, тъй като са по-евтини и се създават в Западна Европа.

Растович също предизвести, че контрабандата на кокаин е сериозен проблем за сигурността.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР