В град Резекне, в източната част на Латвия беше премахат

...
В град Резекне, в източната част на Латвия беше премахат
Коментари Харесай

В Латвия демонтираха и последния голям съветски паметник

В град Резекне, в източната част на Латвия беше премахат последният огромен руски монумент в страната, заяви националният латвийски канал LSM.

Демонтажът на монумента на руските „ войници-освободители “, прочут като „ Альоша “,  стартира в 5:00 ч. сутринта на 10 ноември. Около 8:30 ч. скулптурата беше свалена от пиедестала, след което продължи работата по унищожаване на основата на паметника. Около него беше сложена ограда, както и дежурен екип от служители на реда.

Движението на пешеходци по прилежащата улица не беше лимитирано.

В Латвия казусът с паметниците от руската ера години наред беше обект на разногласия и митинги от страна на рускоезичната общественост. Наскоро, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, латвийската страна одобри закон за унищожаване на всички руски монументи, като се изключи поставените в гробищата и тези, под които са заровени тела на починали. В закона беше подложен период до 15 ноември да бъдат демонтирани всички монументи, попадащи под неговата глоба. Това провокира неодобрение измежду съветската общественост.      

В Резекне демонтажът мина умерено, за разлика от Даугавпилс – също с преобладаващо рускоезично население, където се стигна до митинг.  

По-рано кметът на Резекне Александър Барташевич съобщи, че демонтажът на „ Альоша “ е „ огромна неточност на страната “, която не се утвърждава от множеството поданици на града. Той обаче прикани жителите да не предизвикат полицията.

В столицата Рига през август беше демонтиран огромният паметник на „ освободителите “, ситуиран в Парка на успеха. Основният му детайл представляваше 79-метров обелиск.

В края на октомври беше демонтиран памятникът „ Защитниците на Лиепая от 1941 година “.

През нощта на 31 октомври бяха отстранени два руски паметника в Даугавпилс.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР