В годишното си обръщение към парламента на Русия вчера президентът

...
В годишното си обръщение към парламента на Русия вчера президентът
Коментари Харесай

Комерсант: Путин се отказва от суперпрезидентска власт

В годишното си послание към Народното събрание на Русия през вчерашния ден президентът Владимир Путин разгласи промяна във властовата система на страната - отвод от сегашната " суперпрезидентска " власт и основаване на президентско-парламентарна република, написа в. " Комерсант ".

След самодейността на Путин държавното управление на Дмитрий Медведев изненадващо подаде оставка. По-нататъшното развиване ще зависи от това по какъв начин днешната политическа система ще реагира на изненадващите хрумвания на Путин. Няма признаци той авансово да ги е обсъждал с други играчи, отбелязва " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Политологът Фьодор Лукянов акцентира в официоза " Росийская газета ", че в посланието си Путин е отредил относително малко място на външната политика.

За разлика от обръщението си през 2018 година, когато показа нови съветски оръжия, президентът акцентира, че всички тези военни благоприятни условия са средство, а не цел. Основната задача е изпълнена - Русия е затвърдила мястото си във висшата лига, подсигурила е сполучливо своята сигурност. И би трябвало двойно по-енергично отпреди да се залови със личните си работи - със своето развиване, обобщава специалистът изводите си от документа.

Предложените от Путин конституционни промени са нужни като заръка на времето, само че това не трябва да става мода, декларира някогашният министър председател на Русия Сергей Степашин пред в. " Комсомолская истина ". В Съветския съюз конституциите се меняха много постоянно, само че хората не заживяха по-добре, припомня той.

Повечето ремонти, препоръчани от съветския водач, не трансформират нищо и оставят недокоснат " самодържавния темперамент на властта в путинска Русия ", написа в. " Ежедневний вестник ".

Единствено значима смяна изданието назовава вероятността да бъде премахнат ненавижданият от всички урапатриоти парламентарен текст, предусещащ приоритет на интернационалното право пред съветското законодателство. Путиновото обръщение обаче не съдържа " никакви признаци за необятно обявената битка с бедността " в Русия, се споделя в публикацията.

Според досегашния министър на икономическото развиване Максим Орешкин ограниченията, препоръчани от Путин в обръщението, ще разрешат през 2020 година броят на бедните в Русия да бъде понижен с 10 на 100. " Останалите 90 % бедстващи явно ще почакат ", написа в. " Свободная преса ".

Предлаганите ограничения са назрели от дълго време - мнозина в Русия " се опасяват да раждат деца, тъй като липсва сигурност в утрешния ден. Няма гаранции, че парите ще им стигнат за облекла и храна, за обучение и основаване на условия за заслужен живот на детето и на цялото семейство ", установи пред в. " Известия " съветският сенатор Любов Глебова.

Лансираната от Путин конституционна промяна води до управляема политическа дестабилизация в Русия. Спешната оставка на кабинета Медведев сподели, че Кремъл се надява да ръководи и отсега нататък разрастващата се рецесия, написа в. " Независимая газета ".

В Русия започва преход на властта, в следствие от който съгласно множеството специалисти Путин ще може да се отдръпна от днешния си пост, само че въпреки всичко да остане на държавното кормило, счита всекидневникът.

Още няма изясненост къде е мястото на самия Путин в новата настройка, написа в. " Новая газета ".

Ако се резервира сегашната възбрана за повече от два президентски мандата подред и в случай че бъдат отслабени президентските компетенции, Путин ще може да претендира за длъжността министър председател и да оглави бъдещия Държавен съвет, допуска изданието.

Според него създателите на плана за нова конституция се стремят властта в Русия да не се концентрира в ръцете на единствения правоприемник на настоящия президент, надлежно " да се избегне война за званието правоприемник " на Путин.

Печатът разисква версии за оставката на досегашното съветско държавно управление. Според сп. " Форбс " Путин е бил неудовлетворен от кабинета на Медведев поради работата му по така наречен национални планове от 2018 година, написа електронното издание " Лента ". Проектите включват разработки в три насоки - " Човешки капитал ", " Комфортна среда за живот " и " Икономически напредък ".

Според неназован федерален чиновник, приказвал пред " Форбс ", Путин персонално е взел решението за оставка на държавното управление и министрите не са очаквали сходно развиване.

Засега не е ясно дали последните оставки в Русия значат разединение във върхушката на съветската подчиненост или са част от координиран, само че към момента неразбираем проект на Путин за промени в политическата система на страната, цитира " Комерсант " коментар от " Ню Йорк таймс ".

Престижът на Дмитрий Медведев измежду популацията на Русия от дълго време е доста невисок, показва швейцарският " Нойе цюрихер цайтунг ".

Според анализатори Медведев може да е уволнен от Путин, станал свидетел на най-мащабните съвсем от 10 години улични митинги през лятото, когато жителите на Русия усетиха хроничните стопански проблеми и спада на виталното ниво, написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

Вчера Владимир Путин внесе в Народното събрание кандидатурата на ръководителя на Федералната данъчна работа Михаил Мишустин за министър-председател. Опозиционерът Сергей Митрохин предвижда пред в. " Московская газета ", че Путин ще постави отпред на кабинета " индивида, който по-късно ще стане президент ".

Путин има потребност от президент, който да управлява, " който, от една страна, да не хвърли някой къч, а от друга - да не провали решаването на някакви значими задания ", изяснява Митрохин.

Засега Медведев е " най-реалният претендент " за президентския пост в Русия след 2024 година, когато изтича сегашният мандат на Путин, счита обаче английският анализатор Владимир Пастухов, приказвал пред радио " Ехото на Москва ". Според него нещата в Русия " като цяло се движат по сюжета, контрактуван може би за доста години напред още през 2011 година ", преди Медведев " да върне " на Путин президентското кресло.

Путин " заплита обстановката " и измисля " още нови гатанки за изтощените си сънародници и за любопитстващите чужденци " - да вземем за пример за какво праща Медведев в Съвета за сигурност и какво значи номинацията на данъчния началник за " правоприемник " на досегашния министър председател, написа онлайн изданието " Грани ".

Това най-вероятно не значи на процедура нищо. Мистериозните рокади в екипа на Путин целят единствено той да задържи властта - " ето я цялата наша днешна Византия с нейните хитроумни чекистки технологии ", разяснява " Грани ".

" Основна цел съгласно мен е да се рестартира системата ", твърди обаче наблюдаващият Сергей Марков пред в. " Вечерняя Москва ".

Според него новото държавно управление ще значи промяна на икономическия курс, която ще провокира стопански напредък в Русия.

Досегашният сякаш демократичен, само че в действителност корав паричен курс на съветското държавно управление във вътрешната стопанска система докара до всеобщо оттичане на капитали, стесняване и обедняване на вътрешния пазар. След отдръпването на кабинета Медведев ще срещнат проблеми и банкерите в Русия, а и освен те, предизвестява " Евразия дейли ".

Според електронния вестник страната ще принуди огромните съветски финансови институции и компании, да вземем за пример " Сбербанк " и " Газпром ", да станат по-внимателни към потребностите на жителите, а финансовия блок в държавното управление - " да възнамерява приходите в хазната не с оглед прогнозите за доходността на американските облигации, а в светлината на вероятностите вътрешното търсене да нарасне поради нараснала покупателна дарба на популацията ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР