В годишната класация на Репортери без граници за свобода на

...
В годишната класация на Репортери без граници за свобода на
Коментари Харесай

Полин Аде-Мевел от "Репортери без граници": Атаките срещу журналисти не бива да остават ненаказани

В годишната ранглиста на " Репортери без граници " за независимост на медиите България се намира на 111-то място - сред Боливия и Централноафриканската република, и надалеч зад останалите в Европейския съюз. Има ли място за оптимизъм и до каква степен би следвало да се намесва Брюксел, " Дневник " попита Полин Аде-Мевел, която управлява балканския офис на организацията. Аде-Мевел бе измежду участниците на интернационалната конференция " Медийна независимост и плурализъм ".

Имайки поради по какъв начин България пада в показателя, има ли заплаха Европа да одобри мнението, че " там си е по този начин " и че няма вяра за смяна?


Мнението на " Репортери без граници " е, че е значимо тази обстановка да бъде подложена на критика. Защото имаме вяра, че като сочим проблемите в България или в други страни, само че изключително в България, способстваме за възстановяване на обстановката. Миналата седмица, да вземем за пример, откакто проверяващ български публицист (бел. ред. - става въпрос за Христо Гешов) бе атакуван, приветствахме бързата реакция на управляващите, които осъдиха тази офанзива. Намираме, че е доста значимо, когато нещо такова се случи, управляващите да го осъдят и да не пренебрегват тези обстоятелства, тъй като в публичното мнение офанзивите против публицисти би трябвало да се одобряват за нещо неприемливо, неразрешено и да не остават ненаказани.

Протестираме против обстановката в България (и в други държави), тъй като България е член на Европейския съюз. В миг, в който други страни желаят да се причислят, е значимо те да видят, че върховенството на закона би трябвало да се съблюдава и свободата на пресата да се почита. Ако пренебрегнем проблемите в България, ще пренебрегнем и идващите присъединяващи се страни. Ние от " Репортери без граници " сме твърдо решени, както и други организации, да продължим битката, с цел да подобрим стандартите. В Полша постигнахме някои резултати, в Сърбия също. Не сработва на всички места, само че сме безусловно сигурни, че ще има изгода.

Как оценявате България на фона на другите нови членове на Европейски Съюз?

С няколко други организации посетихме Хърватия при започване на януари и казахме на управляващите, че сме изцяло несъгласни със обстановката. Не утвърждаваме обстоятелството, че речта на омразата е доста публикувана.

Много е значимо при нови проблеми в Европейски Съюз да повтаряме какви са полезностите на съюза. Да си част от 28-те страни значи да уважаваш върховенството на закона, свободата на медиите, свободата на изложение и всички тези страни като Полша и Унгария, които са под прицел в този момент, са подписали и са се съгласили да съблюдават тези задължения. Така че е значимо за новодошлите (в Румъния също има проблеми, както и Хърватия) да схванат, че това не е нещо, което се приема за даденост, че щом един път влязат в Европейски Съюз, има правила и би трябвало да ги съблюдават.

Споменава се като удачна концепция Брюксел да упражни напън върху обособени държави-членки да се погрижат за свободата на медиите си. Смятате ли този метод за добър?

Колкото повече напън идва от европейските инстутиции, толкоз по-добре. Мисля, че е явно, че механичните принадлежности мъчно се ползват. Унгария ще поддържа Полша, Полша ще поддържа Унгария, Австрия ще поддържа Унгария против Брюксел. Ако нещата останат по този начин, ще е мъчно да се предприеме деяние. Също не сме удовлетворени от обстановката в Малта и бихме желали европейските институции да изразят недоволството си от нея. Повишаваме и информираността измежду популацията. Важно е то да разбере, че организациите и институциите се борят за върховенството на закона и за свободата на изложение в целия Европейски Съюз.

В последните години прочувствените, рискови гледни точки заместиха обстоятелствата и причините в публичния спор. Как може този развой да бъде спрян?

Това е голям проблем. " Репортери без граници " сътвори някои нови принадлежности. Започнахме самодейност на име Journalism Trust през април, чиято концепция е да сътвори способи за саморегулация, тъй че медиите да заобикалят дезинформацията. Това е голям, световен проблем и сме уверени, че в случай че се борим дружно, ще имаме триумф.

Имате ли аргументи за оптимизъм във връзка с България?

Оптимист съм по природа, тъй че да. Мисля, че обсъждайки проблемите дружно, ще реализираме прогрес. Очевидно, че проблемите са едни и същи, въпреки всички страни да са разнообразни, въпреки Словакия и Чехия са изправени пред разнообразни трудности. Но е явно, че има резултати, когато действаме дружно, и е значимо да го вършим по-често.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР