В германския град Мюнстер започва днес съдебно заседание срещу 94-годишен

...
В германския град Мюнстер започва днес съдебно заседание срещу 94-годишен
Коментари Харесай

Германия започва процес срещу 94-годишен бивш надзирател от нацистки концлагер

В немския град Мюнстер стартира през днешния ден правосъдно съвещание против 94-годишен някогашен надзорник от нацисткия концлагер Щутхоф за съучастничество в стотици убийства - развой от алегорично, само че и от морално значение.

 © Българска телеграфна агенция
Според обвиняването германецът, живял в Мюнстер, от юни 1942 до септември 1944 година е служил в този лагер, ситуиран на 40 км от Гданск. Прокуратурата не огласи самоличността на обвиняемия; всекидневникът " Велт " писа, че става дума за пенсиониран художник-пейзажист на име Йохан.

" По това време той е бил осемнайсет-двайсетгодишен. Като надзорник е охранявал лагера, телените мрежи, вишките " към региона, където стотици хора " са били обгазявани, разстрелвани и са умирали от апетит ", изяснява за Агенция Франс Прес прокурорът на Дортмунд Андреас Брендел.

Обвиняемият " е бил осведомен за всички способи за причиняване на гибел ", с което е станал съизвършител в " убийствата на стотици хора ", даже да не е забъркан директно в тях, се прецизира в обвинителния акт.

Според " Велт " дълголетникът е отрекъл пред полицията през август 2017 година, че е знаел за зверствата, осъществявани в лагера. Твърдял е по-специално, че бойците също изпитвали дефицит на храна.

В Щутхоф - първия нацистки концлагер, построен отвън територията на Германия в края на 1939 година, и станал през май 1945 година един от последните, освободени от съдружниците, намират гибелта си 65 000 от близо 110-те хиляди интернирани, сочат данни на музея " Щутхоф ".

В лагера, охраняван от есесовци и украински спомагателни елементи, в началото държат военнопленници и участници в полската, норвежката и датската опозиция, а след 1944 година нацистите изпращат там евреи от балтийските страни и Полша, основно дами, по силата на така наречен дефинитивно решение на еврейския въпрос.

След освобождението му пред разнообразни съдилища, основно в Гданск и някогашната Германска демократична република, са изправени няма и 100 от общо над 2000 членове на лагерната администрация, считат специалистите на музея.

Процесът ще продължи минимум до януари и ще се води в съд за малолетни, защото през обсъждания интервал обвиненият не е имал 21 навършени години.

По принцип се е предвиждало да бъде съден и различен някогашен надзорник от SS - 93-годишен, само че специалистите още не са се произнесли дали може да му се търси отговорност.

Подсъдимият може да получи най-вече 15 години затвор. По думите на Брендел наказването не е от огромно значение - това е " най-вече юридически и честен въпрос ".

" Германия има дълг пред роднините и жертвите от закононарушенията на нацизма - страната би трябвало и през днешния ден да проверява обстоятелствата и да санкционира отговорните ", отсича прокурорът.

Едва от 2011 година в Германия влиза в действие нова законодателна уредба, осигурила опция да бъдат преследвани за " съучастничество в ликвидиране " чиновници в лагерите. Дотогава можеше да бъдат съдени единствено обвинени като директни участници в убийства на арестувани там. Съответно процесът, започващ през днешния ден, съставлява " постъпка, с която споделяме " в никакъв случай към този момент ", само че в същото време насочва сигнал, че " ще бъдат преследвани и причинителите на такива закононарушения в наши дни ", отбелязва Петер Шьотлер, историк и специалист по нацизма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР