В Германия започна дебат за изоставянето на специфичните за сектора

...
В Германия започна дебат за изоставянето на специфичните за сектора
Коментари Харесай

Германците ги грози забрана за шофиране през уикендите

В Германия стартира спор за изоставянето на характерните за бранша климатични цели, откакто министърът на превоза Фолкер Висинг от демократичната партия Свободни демократи предизвести, че може да се наложи възбрана за коли през уикендите, в случай че законът за климата на страната не бъде реформиран.

Миналата седмица Висинг предизвести, че националните забрани за шофиране през уикендите може да станат нужни според настоящия закон за климата в страната, който принуждава министерствата да показват стратегии за незабавни дейности, в случай че годишните цели за излъчвания за съответния им бранш не бъдат изпълнени.

„ Казах на жителите истината, тъй като съгласно тази политика би трябвало неотложно да спестим 22 милиона тона CO2 от превоза “, сподели Висинг в петък (12 април).

„ Тези 22 милиона тона не могат да бъдат реализирани с ограничаване на скоростта или други ограничения. Толкова огромни количества могат да бъдат спестени единствено като не се употребяват коли и камиони “, сподели Висинг и добави, че ще са нужни забрани за шофиране през всички уикенди за реализиране на такова понижение на излъчванията.

Транспортният бранш на Германия неведнъж не е постигнал задачите си според националния закон за климата, който съдържа годишни предели за характерни за бранша излъчвания и разпорежда на виновните министерства да подсигуряват спазването или да поправят непотребните излъчвания посредством спомагателни ограничения.

Миналата година трипартийната държавна коалиция се съгласи да реформира главно закона, който бе признат през 2019 година, с цел да размени характерните за бранша ограничавания на излъчванията.

Това беше основно искане на демократичната партия на Висинг, която твърди, че транспортните излъчвания са отговорност на всички жители, а не на едно министерство, и желае да избегне противоречиви намеси в подвижността на хората.

В сходство със своята пропазарна позиция партията също по този начин твърди, че намаляването на излъчванията би трябвало да се прави там, където коства минимум, което към този момент е отвън транспортния бранш.

Реформата на законодателството за климата блокира

Реформата на закона за климата обаче сега е заседнала в законодателната процедура, за което Висинг упреква Зелената партия, която също е част от ръководещата коалиция. Зелените политици се притесняват, че задачите за цялата стопанска система няма да обезпечат отчетността, нужна за задоволително понижаване на излъчванията.

Министърът твърди, че в случай че промяната не бъде призната скоро, той ще би трябвало да следва съществуващите правила, което няма да му остави различен избор с изключение на да наложи забрани за шофиране.

Забраните за шофиране са „ нещо с какво хората ще се сблъскат, в случай че Зелените реализиран своето “, посочи той.

„ Тези като Грийнпийс и Зелените, които споделят, че Законът за отбрана на климата би трябвало да остане подобен, какъвто е, може да останат шокирани от следствията от техните политики, само че не може просто да пренебрегват действителността “, добави Висинг.

Зелените обаче побързаха да отхвърлят изказванието на министъра.

„ Ние, Зелените, не считаме възбраните за шофиране за рационална мярка. Не е отговорно един министър да всява неоснователни страхове “, сподели в изказване Катарина Дрьоге, началник на групата на Зелените в немския Бундестаг.

„ Вместо това Фолкер Висинг би трябвало да си свърши работата и най-сетне да направи рационални оферти за запазване на климата в транспортния бранш “, сподели тя, добавяйки, че Зелените „ чакат две години министърът на превоза да стартира да работи “.

Дирк Меснер, който е началник на Германската организация по околна среда, също опроверга изказванието на министъра, като сподели, че „ нямаме потребност от забрани за шофиране “.

„ Подобни забрани също не се разискват съществено и плашат хората без причина “, сподели Меснер пред списание „ Шпигел “.

Бавен прогрес

Съветът на специалистите по изменението на климата – експертна група, поръчана от държавното управление, ще показа в понеделник констатации за общите излъчвания на парникови газове през 2023 година, дружно с по-конкретни мнения за „ определени “ браншове.

Според данни на тази група транспортният бранш е отделил 146 милиона тона CO2 еквивалент през 2023 година, което съставлява 22% от общите излъчвания и 13 милиона тона повече от плануваното в закона за климата.

Въпреки това Германия реализира общата си климатична цел и е на път да го направи през идващите години, основно заради намаляващите излъчвания при производството на електрическа енергия, защото страната подтиква възобновимите енергийни източници като слънчева и вятърна сила.

В превоза обаче нещата вървят доста по-бавно.

Броят на новопродадените електрически коли е намалял с 5% през първото тримесечие на 2024 година след неочакваното преустановяване на бонусната скица, която беше отстранена през декември 2023 година като част от съглашението на държавното управление за разрешаване на бюджетната рецесия.

Разгръщането на инфраструктурата за зареждане – което е отговорност на Висинг, също върви прекомерно постепенно и би трябвало да се утрои по скорост, с цел да се реализира задачата на държавното управление от един милион станции за зареждане до 2030 година, съгласно асоциацията на автомобилната промишленост.

Висинг похвали въвеждането на месечна абонаментна карта от 49 евро за целия районен публичен превоз и огромен капиталов пакет за националния железопътен оператор Дойче Бан.

„ Аз се боря за запазване на климата, само че в това време споделям на хората истината “, сподели той.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР