В геополитическата партия шах Москва направи неочакван ход - Владимир

...
В геополитическата партия шах Москва направи неочакван ход - Владимир
Коментари Харесай

Русия отмени визовия режим с Грузия: какъв е смисълът на този ход на Москва

В геополитическата партия шах Москва направи непредвиден ход - Владимир Путин със собствен декрет анулира визовия режим за грузинските жители от 15 май. Сега за влизане е задоволителен паспорт и те могат да останат на съветска територия без виза и други формалности от този темперамент до 90 дни.

Беше анулирана и възбраната за директни полети Москва-Тбилиси.

За самите грузинци това решение е - почтено казано - историческо!

Цяло едно потомство израсна във визова обсада - без да може елементарно да влиза в Русия (получаването на виза в Тбилиси е извънредно главоболие и даже зъбобол, с великански опашки и, както чух, корупция), грузинците нямаха избор, с изключение на да употребяват по-лесния път - на запад.

При това във всеки смисъл...

В тези неотдавнашни времена, когато пътувах из Грузия, най-малко цяло десетилетие всички, - портиери, политици, локални другари, актьори, таксиметрови водачи, шефове на театри, на партии, парламентарни фракции, споделяха: на вятъра Русия ни държи нас, грузинците на разстояние. Напразно не ни пуска.

Тук несъмнено, си дават сметка: решението да се „ наградят ” грузинците с визов режим през 2000 година беше прочувствено. Тогава Грузия влезе в тежък геополитически клинч с Москва, а военният спор от 2008 година се трансформира в продължение на враждебността, изострена от абхазките и осетинските рани.

Интересното е, че тъкмо тогава Саакашвили направи една на пръв взор странна стъпка - в разгара на кавгите с Москва той анулира визите за руснаци. Освен това на летището всеки от идващите руснаци получаваха по бутилка грузинско вино... Разчетът беше елементарен и напълно верен.

Тогава всеобщия съветски екскурзиант отиде в Грузия. Обикновените съветски жители видяха с очите си плодовете на осъществяваните промени на Мишико, което беше доста потребно на първо място за пиара на самия Саакашвили.

Този еластичен и остроумен метод до момента липсваше в Москва.

Грузинците ми споделяха – за какво въведохте визи? Грузинците бяха сюрпризирани - за какво?! Излиза, споделят, че вие сами ни предавате на Запада, без да желаете да се състезавате с него?! Например, за какво затвориха влизането в Русия за нашите младежи? За какво? Нашите деца, споделят те, към този момент не помнят съветския и отиват да работят в безвизовия Запад, който дава опция да учат, да се образоват, да вършат кариера...

И в този момент, 23 години по-късно, Москва най-сетне осъзна казуса и за общо грузинско облекчение трансформира остарялото си решение...

Тук, коства ми се, съответстваха доста неща - държавното управление на ръководещата партия " Грузинска фантазия " в Грузия не се причисли към глобите против Русия и не отвори " втори фронт ", колкото и да го заплашваха и „ биеха по бъбреците " за това всевъзможни представители на Съединени американски щати, Европейски Съюз и даже Киев Освен това с това решение Москва отмъстително показва на Запада и показаа на близките страни, че Русия е в играта и е в положение да възвърне въздействието си даже там, където Вашингтон и Брюксел като че ли бяха пуснали дълбоки корени.

И въпреки всичко Москва по този метод дава мотив на „ мечтателите “ /управляващата партия „ Грузинска фантазия “ – бел.пр./ да кажат, че най-сетне са постигнали това, което Саакашвили не съумя. И практично, и тъкмо това, което гласоподавателите чакаха.

Не всички, несъмнено. Опозицията в Тбилиси сигурно ще вдигне скандал за това. Прозападният грузински президент Зурабишвили към този момент назова решението на Москва провокация. Но същинската власт в тази страна принадлежи на Народното събрание, а не на президента.

За това пък в грузинските заведения за хранене в Москва и Санкт Петербург през днешния ден явно ще има цялостни зали. Може би даже гратис „ Kиндзмараули “ за сметка на заведението за наслада на клиентите.

Оказва се, че към този момент е отворена нова страница в руско-грузинските връзки... И тук би трябвало нерешителност и от двете страни. Да не се оцапват, да не се унищожават преждевременно, както предходните....

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР