В Гърция обстановката вече е значително по-спокойна. На много места

...
В Гърция обстановката вече е значително по-спокойна. На много места
Коментари Харесай

БЕДСТВИЕТО В ГЪРЦИЯ: Над 20 къщи са изгорели в село Кирки

В Гърция ситуацията към този момент е доста по-спокойна. На доста места в северната част на страната не престават да горят горски пожари, само че те към този момент са доста по-малко след падналите превалявания в последните 24 часа. В същото време болничното заведение в Александропулис още веднъж приема пациенти, откакто беше евакуирана поради пожарите.
Едно от най-засегнатите места е Кирки. Напълно унищожени са 20 къщи, а хората са ядосани, тъй като считат, че не им е оказана навременна помощ, не е имало пожарни и по този начин е било позволено огънят да навлезе навътре в селото и да нанесе толкоз доста провали. Хората упорстват за отговори.
Междувременно Гърция като че ли излиза от тежката огнена рецесия, на доста места огнищата към този момент са овладени, само че остават и такива, които тормозят огнеборците.
Във високопланинското село Кирки пожарът е пристигнал от прилежащите хълмове с голяма скорост. Само за няколко дни огънят е връхлетял къщите и е унищожил десетки от тях.

Опожарените къщи не са една до друга. Огънят е пламвал единствено там където се приземи горящата пепел от близката гора. Унищожени са ферми и обори.

„ Ако вие имате 400 животни и те просто загинат или останат без храна. Какво ще ядат тези оживелите животни в този момент. Днес, на следващия ден? Всички виждат нашето заличаване, само че дано всички видят и нашето отвращение ”, възмущава се локален гражданин.

Селото към момента се смята за евакуирано. Но хората последователно се връщат в домовете си и пробват да привикват с новата реалност.

„ Всичките ни гори ги няма, ние се превърнахме в пепел. Сега опитваме да сглобим несглобяемото. Нямаме ток, нямаме вода, това е една голяма злополука. Помощ няма отникъде. Всички сме унищожени ”, съобщи Христос Карабацакис, кмет на Кирки.
В Кирки упрекват управляващите за забавени реакции и безгрижие.

Огледът на вредите стартира. Каква помощ ще получат останалите без дом занапред ще излиза наяве.
 
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР