В Европейския съюз засега няма единодушие за мерките, които предлага

...
В Европейския съюз засега няма единодушие за мерките, които предлага
Коментари Харесай

В ЕС засега няма единодушие за мерките, които ЕК предлага за тока и газа

В Европейския съюз към този момент няма единогласие за ограниченията, които предлага Еврокомисията за преодоляване на галопиращите цени на тока и на природния газ, предадоха Ройтерс и БНР.

Предложенията включват налагане на таван на цената на съветския газ, доставян по тръбопроводи, както и такса върху свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия, които не употребяват газ.

Това ще разискват в петък на изключително съвещание министрите на енергетиката на 27-те. От тях не се чака да излязат с дефинитивни решения, а от срещата им да стане ясно кои ограничения биха били допустими за всички страни членки.

Таванът върху цената на съветския газ е допустим за балтийските страни и такива, които не са подвластни от Москва за доставките си от синьо гориво, показва Ройтерс.

Белгия обаче е на позицията, че таван на цената единствено на съветския газ би било политическо решение без действителен резултат върху понижаване на разноските на потребителите. Някои източни страни членки пък се притесняват, че Русия ще отвърне с цялостно прекъсване на доставките.

Те са намалели с близо 90 % за една година и сега се реализират главно по " Турски поток ".

По предлагането за потребление на част от свръхпечалбите на производителите на ток за подкрепяне на семействата и промишлеността консенсус също няма.

" Файненшъл таймс " цитира тази заран полския министър председател Матеуш Моравецки, който излиза с контрапредложение - вместо да се постановат такива такси, краткотрайно - за година или две - да се замрази схемата на Европейския съюз за търговия с нездравословни излъчвания. Така, показва Моравецки, резултатът - помощта за енергийно затруднените - ще е по-бърза.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР