В Европейския съюз се обсъжда въвеждане на санкции срещу руската

...
В Европейския съюз се обсъжда въвеждане на санкции срещу руската
Коментари Харесай

ЕС обсъжда санкции срещу ядрената енергетика на Русия с 2-годишна дерогация

В Европейския съюз се разисква въвеждане на наказания против съветската нуклеарна енергетика с 2-годишна дерогация за страните членки, които към момента имат настоящи контракти с компанията " Росатом ", заяви Ройтерс.

Предложението на Литва дава опция на страни като България, Словакия, Чехия и Финландия, чиито реактори зависят от съветско нуклеарно гориво, да прекратят до 2025 година договорните връзки с съветския снабдител. Същото се отнася и за Франция, която разчита на Русия за преработката на уран. За Унгария, която блокира предходните опити за наказания против " Росатом ", в литовското предложение се позволяват 9 години, до момента в който бъде разширена нуклеарната централа в Пакш.

България също изрази запаси против санкциониране на " Росатом " - през февруари президентът Румен Радев предизвести, че ще наложи несъгласие на всяко предложение за наказания, засягащи съветската нуклеарна енергетика. Енергийният министър Росен Христов посочи, че АЕЦ „ Козлодуй “ зависи от Русия за доставка на съоръжение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР