В европейските страни запасите от йод са изчерпани В европейските

...
В европейските страни запасите от йод са изчерпани В европейските
Коментари Харесай

Защо хората се втурват към таблетките с йод при ядрена заплаха

В европейските страни запасите от йод са изчерпани

В европейските страни запасите от йод са изчерпани заради опасения, че той може да се окаже нужен за противопоставяне на риска от рак на щитовидната жлеза, в случай че нахлуването на Русия в Украйна провокира нуклеарен случай.

Франция съобщи, че ще изпрати 2,5 млн. дози от химическото съединяване на Украйна, откакто съветските сили завзеха нефункциониращата нуклеарна площадка в Чернобил и повредиха Запорожие - най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Ето някои обстоятелства за йода, показани от Агенция Франс Прес.

Какво съставлява йодът?
Стабилният йод - калиев йодид - разрешава на щитовидната жлеза в шията да създава хормони, които са от значително значение за развиването на мозъка и жизненоважните функционалности на организма. Организмът не създава йод, тъй че той е от основно значение в храненето.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Може ли йодът да помогне при нуклеарна повреда?
При сериозен случай в нуклеарно оборудване в атмосферата ще се изхвърли радиоактивен йод. Ако той бъде вдишан или употребяван със нечиста храна, това може да усили риска от рак на щитовидната жлеза - резултат, следен след нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година

Таблетките със постоянен, нерадиоактивен йод оказват помощ да се предотврати концентрирането на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Наситена като гъба със постоянен йод, жлезата към този момент не може да улавя радиоактивния детайл, който по-късно се изхвърля от организма по натурален път посредством урината.

Действа ли йодът при всички условия?
Таблетките йод не защищават от други радиоактивни детайли . Те не обезпечават имунитет против радиация и не са трайно средство за изцеление.

Френската работа за нуклеарна сигурност (ASN) съобщи пред Агенция Франс Прес, че йодът защищава единствено щитовидната жлеза и най-важното нещо, което би трябвало да се направи при нуклеарен случай, е да се подслоните в твърда постройка.

Таблетките би трябвало да се одобряват в тъкмо несъмнено време - в идеалния случай един час преди излагане на радиация и най-късно 6-12 часа след излагането.

Те се предлагат по-специално за бременни дами, бебета, деца и младежи.

" Няма смисъл да се одобряват йодни таблетки като профилактично средство ", предизвестиха от ASN. " Това е безсмислено и може да провокира нежелани резултати или алергии ".

Приемането на прекалено много йод може да докара до погрешно действие на щитовидната жлеза и да повреди сърцето и бъбреците.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Миналата седмица хърватски лекари предизвестиха за заплахите от приемането на йод без подобаващи защитни ограничения. Белгийците също са били предизвестени за рисковете, само че все пак се оповестява, че са се втурнали да купуват хапчетата.

Доколко налични са йодните таблетки?
Йодните таблетки се ползват единствено по рекомендация на управляващите . При други условия аптекарите не ги дават на обществеността. Във Франция да вземем за пример от 1997 година насам са извършени пет акции за разпространяване на йод в отговор на инцидентни радиоактивни приключвания от нуклеарни обекти.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР