В Европа има цели 12 монархии, които са толкова многолики,

...
В Европа има цели 12 монархии, които са толкова многолики,
Коментари Харесай

Интересни факти за 12-те монархии в Европа


В Европа има цели 12 монархии, които са толкоз многолики, колкото и самият континент. Какво се знае за европейските крале и кралици, принцове и принцеси? Интересни обстоятелства за монархиите на Стария континент:

Британското кралско семейство през 2019 година

Андора

Монархията на Андора е характерна - ръководи се от двама " князе " без благороден произход. Това са испанският свещеник на Урхел и френският президент като правов правоприемник на тогавашните френски крале. Моделът на двойното владичество води началото си още от 13 век.

Групов портрет с френския президент и с епископа на Урхел

Белгия

Крал Филип е държавен глава на Белгия от 2013 година, само че публично се назовава не " Крал на Белгия ", а " Крал на белгийците ". А и те не са му жители, а просто сънародници.

Филип е женен за 13 години по-младата кралица Матилде, с която има четири деца. Но настоящото белгийско кралско семейство е по-скоро скучно за жълтата преса спрямо родителите на Филип - Алберт и Паола. И до през днешния ден една жена твърди, че е противозаконна щерка на Алберт и упорства за правата си, а през 1960-те години Паола не пропуща нито едно празненство. Тогава слуховете за аферите на краля и на кралицата са непрекъснато събитие.

Белгийското кралско семейство

Ватиканът

Това е - с повърхност от 60 футболни стадиони в центъра на Рим. Неин държавен глава е Папата, който е и глава на Римокатолическата черква. От 2013 година отпред на Ватикана е роденият в Аржентина папа Франциск - първият папа с неевропейски корени от 1200 години насам.

Папа Франциск

Дания

Датското кралство е измежду най-старите монархии в света - учредено е през далечната 980 година. Част от кралството са също Фарьорските острови и Гренландия.

Кралица Маргрете Втора ръководи страната от 1972 година. Тя е потомка на първия крал на викингите Харалд Синият зъб. Маргрете е известна със своята екстравагантност - избира ярките тоалети, смее се на всеослушание и пуши. Освен това рисува и излага творбите си в галерии и музеи. Съпругът на кралицата принц Хенри почина през 2018 година. 82-годишната Маргрете е в чудесно здраве, а тази година чества 50-ия си празник на трона.

Кралица Маргрете

Испания

Крал Фелипе Шести е на власт от 2014 година - наследи татко си Хуан Карлос, заставен да абдикира поради корупционни афери и други кавги. Фелипе, брачната половинка му Летисия и двете им дъщери Леонор и София наподобяват като семейство от приказките.

Испанското кралско семейство

Лихтенщайн

- тук херцогът и народът си разделят държавната власт. Херцог Ханс-Адам Втори е отпред на дребната страна от 1989 година. Съпругата му умря през 2021 година. Престолонаследник е най-големият наследник Алоис, който е женен за Софи Баварска, само че блестящата двойка в фамилията са принц Максимилиан и неговата елегантна принцеса Анджела. Тя е родена в Панама, има африкански корени и сполучлив бизнес в областта на дизайна.

Ханс-Адам Втори

Люксембург

Държавен глава е великият херцог Анри, който е на власт от 2000 година и има най-вече представителни функционалности в сходство с правилото " Великият херцог господства, само че не ръководи ". Анри и неговата брачна половинка Мария-Тереза, която е с кубински корени, имат пет деца.

Анри и брачната половинка му Мария-Тереза

Монако

Държавата джудже е знак на благосъстоянието, лукса и блясъка - още от 1950-те години, когато Рение Трети се дами за холивудската звезда Грейс Кели, починала в автомобилна злополука през 1982 година. Двамата имат три деца - Каролин, Стефани и Албер, който през днешния ден е отпред на Монако.

Кралското семейство на Монако

Нидерландия

Нидерландците обичат своя държавен глава - неслучайно всяка година рожденият ден на краля се чества най-тържествено в цялата страна. Крал Вилем-Александър е на власт от 2013 година, женен е за аржентинката Максима, с която има три дъщери: Амалия, Алексия и Ариане.

Нидерландското кралско семейство

Норвегия

Крал Харалд Пети ръководи Норвегия от 1991 година. От 1968 година е женен за Соня Харалдсен, която не е от доблестен генезис. И до момента в който двамата извършват представителните си функционалности по-скоро незабележимо, фамилията на престолонаследника Хокон, женен за Мете-Марит, непрекъснато притегля медийното внимание. Бракът им е благополучен, само че жълтата преса с ненаситност написа за проблемите с тежестта на Мете-Марит или пък за проблемите ѝ с опиатите в предишното.

Норвежкото кралско семейство

Обединеното кралство

Тя поставя короната на 25-годишна възраст, а днес е най-дълго управлявалата измежду европейските монарси.  навърши 96 години през април, само че отпразнува рождения си ден през юни дружно със 70-годишния празник на трона.

Кралица Елизабет през април 2022 година

Швеция

Шведската кралица Силвия е германка. Запознава се с тогавашния шведски престолонаследник Карл Густав по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. Женят се четири години по-късно, като от 1973 година насам Карл Густав е крал. Силвия и Карл Густав имат три деца.

Карл Густав и Силвия

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Той шие роклите на европейските кралици и принцеси
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР