В ескалиращата битка за най-умните и красивите на Уолстрийт, банките

...
В ескалиращата битка за най-умните и красивите на Уолстрийт, банките
Коментари Харесай

Уолстрийт с рекордни разходи за заплати и премии

В ескалиращата борба за най-умните и красивите на Уолстрийт, банките заплащат по-високи хонорари и цените на акциите им вървят надолу.  

Последният образец за това събитие е капиталовата акула " Голдмън Сакс груп ", оповестил на 18 януари рекордни годишни разноски, главно за заплати, награди и други заплащания за поощряване на перспективни фрагменти. Миналата седмица " Джей Пи Моргън Чейз " изненада пазара с най-високите в историята на съществуването си разходи, а основният изпълнителен шеф Джейми Даймън даде обещание да заплати колкото се постанова, с цел да завоюва войната за гении.  

" Голдмън Сакс " също е подготвен да се отплаща обилно на най-способните в тази конкурнтна среда, твърди основният финансов директор Денис Колмън. Той не чака оперативните разноски да се покачат сензитивно от настоящето им ниво, като компанията ще продължи да харчи за технологии и за новаторски разработки.

Инвестиционният банков колос регистрира 33% растеж на разноските - до 17.7 милиарда щ. $ - през 2021-а. Основен мотор на нарастването са заплатите и наградите, които са скочили с 31% на годишна база. Без тях разноските са щели да намалеят с 9%, частично поради по-ниските заделени хранителни запаси за правосъдни каузи и за регулаторни искания.

Акциите на " Голдмън Сакс " поевтиняха с 8.3% по време на търговията им в Ню Йорк на 18 януари, след финансовия доклад на банката и завършиха комерсиалната си сесия със 7% спад - до  354.40 щ. $ всяка. С което редуцираха до 16% извоюваното през последните 12 месеца. 

" Джей Пи Моргън Чейз " също е похарчил повече от първичните прогнози през 2021-а поради по-високи трудови обезщетения. Банковото управление чака тази година да е още по-скъпа и планува към 77 милиарда $ нелихвени разноски. Част от тях се дължат на инфлационния напън на заплатите - наклонност, съдействала за най-сериозния от 2020-а спад на акциите на компанията на 14 януари. 

Главният финансов шеф на " Уелс Фарго " - Марк Сантомасимо - също разяснява, че банката му установи по-висок от естествения инфлационен растеж на трудовите хонорари. В изявление за " Файненшъл таймс " на 18 януари пък ръководителят на " Голдмън Сакс " - Дейвид Салъмън - предизвестява за " повсеместна инфлация на заплащането на труда ". 

Шефовете от Уолстрийт стягат редиците и " подслаждат " работните условия и заплатите на всички равнища откакто пандемията ограничи пазара на добре подготвени и опитни фрагменти, увеличавайки натиска за покачване на трудовите хонорари. Растат и разноските за вложения в нови технологии и бизнес-ниши, наложени от настъплението на компаниите за финансови технологии. 

" Голдмън Сакс " възнаграждава сътрудниците си - жестоко 400 изпълнителни шефове - със специфична еднократна добавка, заяви през предходната седмица организация " Блумбърг ". Тя е отвън обичайните заплати и наградите, които варират от няколко милиона до няколко десетки милиона щатски долари след годината на рекордни облаги. Очаква се банката да качи с 50% пула си от спомагателни хонорари за капиталовите банкови услуги, а " Джей Пи Моргън Чейз " - с 40 %. " Голдмън Сакс " е нараснал с 8% броя на чиновниците си през 2021-а, главно - с цел да укрепи екипите си в областта на технологиите и на вложенията в нов бизнес. 

" Ситигруп " следва сходна тактика. Банката е наела 5500 експерти за софтуерното си отделение и е нараснала с 10% - до към 10 милиарда щ. $ - разноските си за нови технологии през 2021-а по отношение на 2020-а. Компанията е вдигнала и заплатите на младшите капиталови банкери в Съединени американски щати: анализаторите с една година стаж ще получават съществена заплата от 110 хиляди $, а сътрудниците им с две и три години работа в банката - 125 хиляди $. Само преди шест месеца " Ситигруп " увеличи базовата заплата на банкерите с една година стаж на 100 хиляди $. 

Тези спомагателни разноски са вероятни с помощта на скочилите с 30% доходи (до 7.51 милиарда долара) от капиталови банкови услуги на компанията през 2021-а - най-високият в историята й финансов резултат, по сметки на организация " Блумбърг ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР