В една все по-дигитализирана ера, измамите чрез мобилни приложения се

...
В една все по-дигитализирана ера, измамите чрез мобилни приложения се
Коментари Харесай

Жена от Шумен стана жертва на измама чрез мобилно приложение

В една все по-дигитализирана епоха, измамите посредством мобилни приложения се трансформират в сериозен проблем, засягащ хора от всички възрасти и обществени пластове. Наскоро 62-годишна жена от Шумен стана следващата жертва на такава скица, като изгуби забележителна сума пари.

В края на октомври предходната година, дамата била контактувана посредством мобилния си телефон от непознати , които твърдели, че съставляват фондация във Франция, подпомагаща възрастни хора в България. Те й дали обещание парична сума от 300 000 евро , като изискване за приемането й било заплащането на към 300 лв. за подготовка на документи. Жената, доверила се на измамниците, превела сумата на посочена сметка. След това, те траяли да желаят още пари под разнообразни предлози, в това число митнически такси и санкции, като общата сума, която дамата превела, надхвърлила 3500 лв. .

Жертвата осъзнала, че е била излъгана, откакто измамниците поискали спомагателни средства за „ транспортни разноски “ . Тя подала сигнал в полицията, която почнала следствие по случая. Образувано било досъдебно произвеждане за закононарушение по член 209 от Наказателния кодекс, като работата по определяне на причинителите продължава.

ОДМВР-Шумен припомня на жителите за значимостта на бдителността, когато става дума за финансови оферти от непознати , изключително посредством интернет и мобилни приложения. Експертите поучават хората да не дават персоналните си данни на непознати и да не изпращат пари на лица или организации без подобаваща инспекция . Важно е също по този начин да се рапортуват сходни случаи на способените органи незабавно.

Този случай е следващият образец за нуждата от внимание и нерешителност в цифровия свят. Измамите посредством мобилни приложения и интернет стават все по-сложни и безапелационни, което изисква нараснало схващане и предприемане на защитни ограничения от страна на всички консуматори.

Ако сте станали жертва на сходна машинация или подозирате евентуална машинация , не се колебайте да се свържете с локалната полиция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР