В един стар магазин, в който преди продаваха мебели, в

...
В един стар магазин, в който преди продаваха мебели, в
Коментари Харесай

Пловдивски архитект изненада Париж и Ню Йорк и се завърна по...

В един остарял магазин, в който преди продаваха мебели, в уличките зад Четвъртък пазара, е ателието на керамичката Силвия Митовска и проектант Петър Белев. Отвън постройката е непретенциозна, само че от вътрешната страна попадаш в някакъв ураган от форми, материали и картини. На всяка крачка те гледат големи лица, които ще са част от изложбата им Persona /Маска/, която се открива на 18 юни в изложба „ 2019 “, на улица „ Гладстон “. Силвия е приключила керамика в Пловдив. Петър е приключил архитектура в Париж. 10 години е работил като проектант във френската столица.



Влюбих се в Париж след една ученическа екскурзия. Реших още тогава да изучавам в този град, споделя Петър Белев. Цял живот се люшка сред скулптурата и архитектурата. Като възпитаник първо се занимавал с правене на пластики. Искал да приключи академията. След това се насочил към архитектурата и ходил на уроци при Вида и Чарвад Щипкови. Влязал във френската гимназия с една цел - да научи френски и да отиде да следва в Париж.

Пловдивчанинът постъпва във факултета по архитектура, само че в Академията по изящни изкуства във френската столица. Таксата за следването му е била по-малко от тази в България. „ Училищата там са държавни. Приеха ме в 5 френски учебни заведения, като аз желаех да изучавам статуя и архитектура. Впоследствие избрах единствено едно учебно заведение. То бе доста богато като база. Имаше ателие за занимания със статуя. Всяка страна има друг метод към архитектурата и във Франция е останала традицията тя да е неизменима част от изящното изкуство “, изяснява проектант Белев.

Петър Белев прави галерия в центъра „ Помпиду “ - един етаж под картините на Пикасо

Следването му във Франция е безоблачно. Още първата година стартира да работи като стажант в огромно архитектурно ателие в Париж. В първи курс студентите обикаляли за сметка на учебното заведение цяла Италия. Задачата им била да рисуват остарели ренесансови здания. А най-после на годината създали галерия в Академията.



„ На доста от състудентите ми родителите им са архитекти. Те пристигнаха на изложбата, а някои от най-интересните работи в нея бяха от мен. Още на откриването ми споделиха: Ако желаете, заповядайте в понеделник да сте наш стажант! Първо си нещо като калфа - учиш се от другите архитекти. Така може да се научи ужасно доста за специалността “, споделя Петър Белев. 10 години по-късно работи във френската столица. Имал е галерия в центъра „ Помпиду “ - един етаж под Пикасо и Кристо. Печели необикновен конкурс за Cooper Building в Ню Йорк. И въпреки всичко взема решение да се върне в Пловдив вечно.

Никога не е работил нещо друго от специалността си.

В Пловдив е проектант на свободна процедура. „ Ако някой реши да си построи къща, може да ми се обади “, споделя той.

В Париж учи и в елитна школа по реституция на здания. Точно там стартира да се интересува от работата и метода на стареене на другите материали. Школата се намира против Айфеловата кула на площад „ Трокадеро “. „ Там научих доста неща за стареенето на материалите. Дават богато и научно обучение, което оказва помощ за изкуството. Трябва да се мисли след 50 години по какъв начин ще наподобяват нещата. Металът старее по един метод, дървото - по различен, а текстилът по трети “, споделя той.

С керамичката Силвия Митовска работят по плана си Persona, в ателието им има 9 големи маски

Така преди 4 години стартират със Силвия Митовска да работят по плана си Persona. В ателието им има 9 големи маски от изцяло разнообразни материали. Едната е от дървени трупчета, другата е от въжета, а третата е бял цимент, върху който е обтегнат чаршаф.



„ Всяко лице е правено с друга техника и по друг метод. За всяка маска сме измисляли метода на работа. И да имаш проектант, който схваща от структури и работа с материали е доста потребно “, споделя Силвия Митовска. Показаните големи лица са африкански и са идентични, само че наподобяват разнообразни. В концепцията не е търсено никакво политическо обръщение.

За да се купят неповторимите им маски, се изисква особено вътрешно пространство. „ Това е и въпрос на хармония и мироглед - методът е модерно изкуство. В една модерна постройка такава статуя би се вписала “, уверен е архитектът.

Архитектурата и скулптурата в него не се бият. Казва, че с едното занятие си почива от другото. „ Помага ми това, че са две разнообразни неща. Но в предишното постоянно скулптори са били архитекти “, напомня той.

Петър и Силвия си имат и странични занимания и се срещат единствено понякога в ателието. „ Понеже си работим по други неща и редом с изложбата, когато погледнеш първата работа - маската с въжетата, и последната, имаш възприятието, че са от разнообразни хора. Времето е минало и техниката е друга. Това се връзва с концепцията за Persona”, споделя Силвия.

Печели конкурс в Съединени американски щати с структура от шперплат

Преди няколко години Петър Белев и дизайнерът Делян Найденов вземат участие в конкурс на фамозната постройка Cooper Union в Ню Йорк. Това са три частни колежа в Ийст Вилидж в Манхатън. Единият е за архитектура, другият за изящни изкуства, а третият е за инженерни науки. Всяка година галерията на колежите, която е ултрамодерна железна постройка, прави на първия си етаж огромна галерия. Искали част от галерията да се изнесе извън на тротоара и по този начин организирали интернационален конкурс.

Петър Белев и Делян Найденов печелят състезанието с истинския си план. „ Конкурсът бе да се сътвори краткотраен павилион, който е на входа на галерията и да удължава пространството на улицата. Направихме доста забавна сглобяема структура, която може и да се сгъва като хармоника. Спечелихме първо място, само че малко преди да осъществят плана, галерията се измества от постройката и по този начин той остана на макет и чертежи “, споделя архитектът. Удължаването им на Cooper Union е от първокачествен шперплат.



Според него това е един съживен материал, който към момента не се цени у нас. Разказва за неповторимата постройка на “Каса де Музика” в Порто. Това е ултрамодерна концертна зала на архитекта Рем Коолхаас. За облицовката на залата той е употребявал шперплат. По рисунъка на дървото обаче лепи златен варак. „ Имаш злато върху шперплат. Почти на смешка, той пита: При състояние, че съм употребявал най-евтиния и най-скъпия материал в композиция, за вас това какъв брой коства това “, споделя арх. Белев

Митовска твори декорите на „ Под прикритие “



Силвия Митовска прекарва повече от десетилетие в София, където попада в света на киното като художник. Участвала е в декорите на редица хитови сериали. Сред тях - „ Под прикритие “, „ Стъклен дом “ и „ Столичани допълнително “. „ Бях художник и стилист в телевизионното предаване „ В кухнята на Звездев “. В Пловдив, с изключение на керамика и статуя, открива друго свое предопределение - декорацията на торти. „ Занимавам се с шоколад и сметана. Непрекъснато преоткривам нови секрети на сладкарството. Всяка от тортите ми е неповторима, само че постоянно се работи по модел “, изяснява Силвия.

Преди две години с фотографа Мария Джебова откриха авангардната апаратура „ И ангелите вървят на баня “. Идеята бе да се покаже срещата сред елементарното и ежедневното с необяснимото и възвишеното. От една страна, инсталацията показваше налъми, а от друга - ангели - пазители на идеалните човешки въжделения.

Подобни хрумвания има и в плана Persona. Маската, направена от въжета, ще е сложена измежду купчина от въжета. „ Нишката ще излиза от нищото, от хаоса. Другата ще излиза от купчина от керамика. Тази, която е като лица под саван, е с железна армировка, специфичен цимент и винил. Това е техническо предизвикателство - да е оптимално тънка, само че здрава “, изяснява керамичката Силвия Митовска.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР