Дългата история на Кемп Дейвид като дипломатическа гореща точка

...
В един есенен ден през септември двама мъже седяха и
Коментари Харесай

В един есенен ден през септември двама мъже седяха и гледаха филми за каубоите и Стария Запад в селско убежище в Мериленд.

Това можеше да бъде релаксиращ начин да прекарате един уикенд – освен че мъжете бяха президентът Дуайт Д. Айзенхауер и съветският премиер Никита Хрушчов, а това беше разгарът на Студената война.

 Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер (1890 - 1965) (вляво) и съветският лидер Никита Хрушчов (1874 - 1971) в Кемп Дейвид, Мериленд, 25 септември 1959 г. (Снимка от PhotoQuest/Getty Images) Президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер (1890 - 1965) (вляво) и съветският лидер Никита Хрушчов (1874 - 1971) в Кемп Дейвид, Мериленд, 25 септември 1959 г. (Снимка от PhotoQuest/Getty Images) PhotoQuest/Архивни снимки/Getty Images

Хрушчов беше първият съветски премиер, който направи официално посещение в Съединените щати - и Айзенхауер реши да го заведе в Кемп Дейвид за важни разговори за външните работи и "наистина американски опит".

Президентът Джо Байдън ще следва стъпките на американските президенти преди него, когато проведе решаваща външнополитическа среща с лидерите на Япония и Южна Корея в лагера в петък.

Кемп Дейвид – първоначално наречен Shangri-La – е създаден от президента Франклин Д. Рузвелт през 1942 г. по време на Втората световна война. Той искаше сигурно президентско убежище извън окръг Колумбия и бързо даде цел на дуел на място.

„Скоро след това той създава този прецедент да използва мястото като убежище и за дипломация, защото през 1943 г. той приветства министър-председателя Уинстън Чърчил в Кемп Дейвид и ние обсъждаме Втората световна война и усилията на САЩ и съюзническите усилия там“, историкът Сара Флинг с Историческата асоциация на Белия дом каза. „Така че наистина от самото начало виждаме Кемп Дейвид да се използва и за двете цели и повечето президенти са използвали Кемп Дейвид не само като място за отдих, но и за политически разговори или срещи на върха или за тези по-политически цели. .”

Най-известното от всички дипломатически събития, проведени в Кемп Дейвид, вероятно са преговорите по Споразуменията от Кемп Дейвид през септември 1978 г., каза Флинг.

Портрет отляво на израелския министър-председател Менахем Бегин (1913 - 1992), американския президент Джими Картър и египетския президент Ануар Ал Садат (1918 - 1981), докато позират заедно по време на египетско-израелските мирни преговори, пред Аспен Лодж в Кемп Дейвид, близо до Търмонт, Мериленд, 12 септември 1978 г. Преговорите доведоха до „Споразуменията от Кемп Дейвид“, които бяха формализирани като „Мирен договор между Египет и Израел“ през следващата година във Вашингтон на 26 март 1979 г. . (Снимка от Белия дом чрез CNP/Getty Images) Портрет отляво на израелския министър-председател Менахем Бегин (1913 - 1992), американския президент Джими Картър и египетския президент Ануар ал Садат (1918 - 1981), докато позират заедно по време на египетско-израелските мирни преговори, пред Аспен Лодж в Кемп Дейвид, близо до Търмонт, Мериленд, 12 септември 1978 г. Преговорите доведоха до „Споразуменията от Кемп Дейвид“, които бяха формализирани като „Мирен договор между Египет и Израел“ на следващата година във Вашингтон на 26 март 1979 г. ( Снимка от Белия дом чрез CNP/Getty Images) Белият дом/CNP/Getty Images

Тогавашният президент Джими Картър действаше като посредник между египетския президент Ануар Садат и израелския премиер Менахем Бегин. Мъжете прекараха около две седмици там в Кемп Дейвид, преговаряйки за две политически споразумения, които в крайна сметка ще доведат до мирния договор между Египет и Израел и Нобелова награда за мир за Садат и Бегин.

Президентът Бил Клинтън се опита да постигне друга мирна сделка в Близкия изток, когато беше домакин на израелския премиер Ехуд Барак и палестинския лидер Ясер Арафат в Кемп Дейвид през 2000 г., но тези преговори в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение.

„Кемп Дейвид е наистина страхотно място, когато говорим да опознаем световните лидери един на един“, каза Флинг. „Много е лично и уединено, така че те наистина могат да се съсредоточат върху разговорите, които се случват, но също така е много по-малко формално.“

Президентът на САЩ Бил Клинтън, в средата, говори по време на сутрешна среща с израелския премиер Ехуд Барак, вляво, и палестинския председател Ясер Арафат на 25 юли 2000 г. в Кемп Дейвид, Мериленд. Клинтън обяви по-късно през деня, че мирната среща на върха за Близкия изток се е провалила поради задънена улица около статута на оспорвания град Йерусалим. Президентът на САЩ Бил Клинтън, в средата, говори по време на сутрешна среща с израелския премиер Ехуд Барак, вляво, и палестинския председател Ясер Арафат на 25 юли 2000 г. в Кемп Дейвид, Мериленд. Клинтън обяви по-късно през деня, че мирната среща на върха за Близкия изток се е провалила поради задънена улица около статута на оспорвания град Йерусалим. Ралф Алсуанг/Newsmakers/Getty Images

Едно от предимствата на мястото е, че можете „да опознаете някого на живо, можете да водите истински разговори извън постоянния хаос … който имате във Вашингтон, окръг Колумбия“, каза тя.

„Определено е различно от това, което бихте изпитали в Белия дом, нали?“, попита Флинг. „Това не е официална вечеря. Не са тези официални събития. Вместо това можете да отидете да стреляте по скит или да играете боулинг, или да потичате из Кемп Дейвид. Така че е много различно в този смисъл.“

Въпреки че всеки президент е използвал пространството по малко по-различни начини, почти всички от тях понякога са се опитвали да го използват за дипломация – никой повече от Джордж У. Буш.

 В този материал, предоставен от Белия дом, министър-председателят Дейвид Камерън на Обединеното кралство, президентът на САЩ Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел, Жозе Мануел Барозу, президент на Европейската комисия, и други гледат продълженията на мача Челси срещу Челси. Финал на Шампионската лига на Байерн Мюнхен в конферентната зала на Laurel Cabin по време на срещата на върха на Г-8 на 19 май 2012 г. в Кемп Дейвид, Мериленд. В този материал, предоставен от Белия дом, министър-председателят Дейвид Камерън на Обединеното кралство, президентът на САЩ Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел, Жозе Мануел Барозу, президент на Европейската комисия, и други гледат продълженията на мача Челси срещу Челси. Финал на Шампионската лига на Байерн Мюнхен в конферентната зала на Laurel Cabin по време на срещата на върха на Г-8 на 19 май 2012 г. в Кемп Дейвид, Мериленд. Пийт Соуза/Белият дом/Гети изображения

„Той беше домакин на много чуждестранни посетители там, включително лидери от Южна Корея, Пакистан, Великобритания и други“, каза Флинг.

Най-голямото събиране на световни лидери в Кемп Дейвид беше през 2012 г., когато президентът Барак Обама беше домакин на срещата на Г-8. Девет чуждестранни лидери, плюс Обама, присъстваха.

Дори президентът Доналд Тръмп, който прочуто избягваше оттеглянето в полза на собствените си имоти, се опита да бъде домакин на тайни разговори с афганистански и талибански служители – планове, които в крайна сметка бяха отменени, и обяви през 2019 г., че ще проведе срещата на Г-7 следващата година там, преди Covid направи събитието виртуално.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР