В двустранните отношения между България и Северна Македония и в

...
В двустранните отношения между България и Северна Македония и в
Коментари Харесай

Пендаровски: Съществуването на македонско малцинство в България е факт

В двустранните връзки сред България и Северна Македония и в напъните за разрешаване на отворените въпроси е нужна конструктивност, а " съществуването на македонско малцинство в България е реалност, което се удостоверява от Страсбург ", се споделя в позиция на президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, представена от МИА.

Позицията е в отговор на питане на държавната осведомителна организация в Северна Македония за коментар от страна на Пендаровски на реакцията  на българското Министерство на външните работи, което през вчерашния ден извика на среща изключителния и пълномощен дипломат на Република Северна Македония в София " във връзка скорошни обществени мнения на политици от прилежащата страна и публикувани от тях погрешни изказвания във връзка с България ". 

„ Във връзка със известието на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в предишното, по този начин и в този момент е, че е нужна конструктивност в двустранните връзки и решаването на отворени въпроси, като се има поради, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където дружно със прилежаща България ще се насочи към още по-голямо съдействие... Относно мненията, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е реалност, който е доказан от решенията на съда в Страсбург ”, цитира МИА известието от кабинета на Пендаровски.

Съобщението на българското министерство на външните работи, в което се споделя още, че " Министерство на външните работи изрично възразява против опита за следващо замесване на България и двустранните ни връзки във вътрешнополитическия спор в Република Северна Македония, в това число в подтекста на актуалната предизборна акция ", е необятно оповестено от медиите в страната, написа Българска телеграфна агенция.  

" На Международния ден за правата на индивида Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация прикани България да подсигурява правата на македонската етническа общественост. В отчета за България комисията предложи страната да прегледа всички вероятни способи за гарантиране на човешките права на членовете на малцинствените етнически общности, в това число македонската и помашката етнически групи, и да извърши съответните решения на Европейския съд по правата на индивида във връзка с правото на независимост на изложение и сдружаване. Комитетът взима поради обяснението, обещано от делегацията на страната-членка, че нейните жители имат право на самоопределяне, в това число македонците и помаците, само че въпреки всичко показва угриженост, поради известията, че на членовете на македонските малцинствени групи е неразрешено свободното практикуване на правото на свободно събиране и сдружаване ", написа МИА.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР