В две северни италиански области - Ломбардия и Венето, започна

...
В две северни италиански области - Ломбардия и Венето, започна
Коментари Харесай

Мода ли стана: 2 италиански области с референдум за автономия

В две северни италиански области - Ломбардия и Венето, стартира гласуването по въпроса за приемане на автономност, съобщи ТАСС. Агенцията цитира локалното " Радио-1 ", съгласно което са приканени да изразят мнението си към 12 млн. души. Населението на двете области е общо 20 млн.

Те би трябвало да отговорят дали желаят районните управляващи да получат повече компетенции, като най-много се има поради по-голяма част от събираните налози да остават в регионалните хазни. Референдумите имат съвещателен темперамент и резултатът от тях няма да има директни последици, защото италианската конституция планува, че избрани степени на районни компетенции са вероятни единствено посредством договаряния с страната.

Ако стремежите за автономност бъдат подкрепени от гласоподавателите, водачите на районните администрации - губернаторите - в действителност ще получат национален мандат за начало на този развой. Макар че признава законността на гласуването, държавното управление на Италия го счита за " безполезна политическа стъпка ", защото конституцията разрешава да се стартират договаряния за автономност и без провеждането на референдум.

Гласуването ще продължи до 23 ч. локално време (полунощ българско). В Ломбардия за първи път в Италия се употребява система за електронно гласоподаване. Във Венето пък с цел да се признае резултатът се изисква кворум.

/БТА/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР