В дупнишкото село Самораново беше поставено началото на дейностите по

...
В дупнишкото село Самораново беше поставено началото на дейностите по
Коментари Харесай

Нов арест и реновиране на затворническото общежитие в село Саморонаво

В дупнишкото село Самораново беше сложено началото на дейностите по създаване на нов арест и на реновиране на затворническото общежитие, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Началото беше сложено с водосвет, отслужен от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Присъстваха зам.-министърът на правораздаването Мария Павлова и Ивайло Йорданов от Главна дирекция " Изпълнения на наказванията “.

В тяхно наличие беше даден старт на строително-монтажни работи за преустрояване и промяна на предназначението на част от съществуващите здания на територията на затворническо общежитие от открит вид " Самораново “.  Целта е възстановяване на битовите условия на лишените от независимост там. На същия терен друга постройка ще бъде ремонтирана и преустроена в арест с всички нужни пространства за естественото му действие и отделяне на преходно поделение.

Стана ясно, че затворническото общежитие е с потенциал от 140 души, настанени са 80 души. На бъдещия арест потенциалът ще бъде към 40 лица. Проектът се финансира със средства от Норвежката стратегия и финансовият механизъм.

" Целта на подобряването на изискванията е както, лишените от независимост да обитават по време на изтърпяване на присъдите и задържането по стража, по този начин и да се подобрят изискванията, при които работи надзорно-охранителният състав “, сподели Мария Павлова.

Стойността на плана е 1 571 000 лв. с Данък добавена стойност. Срокът е до месец април 2024 година.

Беше посочено, че това е напълно друг план от плана, който касае построяването на нов затвор и на обучителен център. В това отношение е приключена процедурата по желание на реализатор, само че има периоди за обжалване.

Стана ясно, че построяването на нов арест се постанова, с цел да се подобрят изискванията в местата за отнемане от независимост. Този арест ще бъде част от дейностите на Министерството на правораздаването и и Главна дирекция " Изпълнение на наказванията “ за възстановяване на изискванията за изтърпяване на мярката за неотклонение " Задържане под стража “. Капацитетът е до 40 лица.

В момента в цялата страна има 26 ареста. Арестът в Кюстендил не дава отговор на всички европейски условия. Предвидено е карцерът в Самораново да обслужва и област Перник. Предстои да се прецезира кои области ще бъдат обслужвани от новия арест.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР