В доклада на ЕК за България, който се изготвя всяка

...
В доклада на ЕК за България, който се изготвя всяка
Коментари Харесай

Д-р Иван Кокалов: Българите нямат равнопоставен достъп до здравеопазване

В отчета на Европейска комисия за България, който се изготвя всяка година, в частта му опазване на здравето се повтаря едно и също - няма равнопоставен достъп на българските жители до опазване на здравето. В огромните градове има доста лечебни заведения, а в по-малките тук-там даже няма задоволително личен състав в лечебните заведения. Също по този начин българинът доплаща най-вече от европейците от джоба си за опазване на здравето - за медикаменти, само че и освен за медикаменти. Това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази заран " доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето. Този модел, който ни се предлага, споделям го непосредствено, е за богати народи. Българският народ не е от тези и никакви доплащания от този вид няма да могат да подсигуряват опазване на здравето за огромна част от нацията, счита още доктор Кокалов. С даваните 8 % здравна вноска нищо няма да се промени. Също по този начин това, че ще можем да сменим Здравната каса с различен здравен фонд, не значи, че ще получим по-качествено опазване на здравето, добави още вицепрезидентът на КНСБ.

По данни на Европейска комисия сега у нас доплащаме най-вече за медикаменти - към 65 %, по-късно следва доболнична помощ - сред 15 и 20 % и болнична помощ към 9 %. Това сподели от своя страна Аркадий Шарков, който е здравен икономист към „ Екип ". При смяна на модела и при повече конкуренция, а при конкуренцията стопански принцип е да смъква цените и да покачва качеството, въпросът е към този момент по какъв начин ще бъде направена тази конкуренция.

Според мен с предлаганите промени и основаването на частни здравни фондове не би трябвало да плащаме повече. Възможността ни като жители да избираме къде да внасяме парите си е в наш интерес, тъй като в случай че не ни харесват изискванията на един фонд, ще изберем другия фонд. Като пациенти, в случай че не сме удовлетворени от метода, по който фонда пази правата ни, правото ни на качествено, налично навреме опазване на здравето, ние ще сменим фонда с различен. Тоест опцията ни да правим това, което в този момент не можем, а тогава ще можем да вършим, е напълно в полза на жителите и пациентите. Това сподели от своя страна доктор Стойчо Кацаров от Център отбрана правата в опазването на здравето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР