„В доклада е отчетено безпокойство от факта, че все по-голяма

...
„В доклада е отчетено безпокойство от факта, че все по-голяма
Коментари Харесай

Петър Витанов: Провалът в борбата с корупцията е видим

„ В отчета е регистрирано безпокойствие от обстоятелството, че все по-голяма група медии одобряват проправителствени тези и търсят непосредственост с властта, с цел да избегнат своето маргинализиране. ГЕРБ официално може да не има медии, само че неофициално държавното управление е осъществявало въздействие и надзор “, разяснява Витанов.

„ Проблемът е, че имаме чувството, че четем идентични отчети. По въпросите на правосъдната промяна няма никакъв прогрес и това е посочено напълно заслужено. Не е решен въпросът с основния прокурор и опцията той да въздейства на Висш съдебен съвет. Докладът регистрира и като изцяло неудачен опита на ГЕРБ да сътвори механизъм за надзор над него. Може би даже и съзнателно ГЕРБ се опита да сътвори фигурата на „ прокурор на прокурора “ със съзнанието, че това е противоконституционно и предлагането ще бъде отхвърлено “, счита още Петър Витанов.

Недоверието на бизнеса и хората към правосъдната власт и към механизмите, които са основани за битка с корупцията, са изключително притеснителни.

„ Не можем да приказваме, че имаше тактика за битка с корупцията, откакто всички виждаме „ инхаус поръчките “ и във ВИК-сектора, и в „ Автомагистрали “. 85% от стопанските субекти в България споделят, че имат проблем с корупцията. 80 % от хората усещат съществуването на корупционни практики “, сподели още той.

Петър Витанов обърна внимание и на установения проблем с метода, по който се правеха закони от болшинството. Тема, по която Българска социалистическа партия е алармирала неведнъж.

„ Тарикатлъците, с които законите се променяха в последния миг посредством преходните и заключителните разпореждания, не са останали настрана от вниманието на нашите сътрудници “, сподели Витанов.

Що се отнася до бъдещето на отчетите, Витанов е на мнение, че идващото държавно управление би трябвало да даде ясни сигнали, че желае смяна и е в положение да я направи.

„ Двама министри в служебния кабинет направиха повече в сравнение с ГЕРБ в цялото си ръководство. Те сложиха съществено въпроса за работата на основния прокурор, за функционалностите на Висшия правосъден съвет и даже за нуждата от Бюрото за отбрана на очевидци. Оказва се, че нямаме предпазени очевидци. Как тогава да чакаме дейно правораздаване. И в това време са направени 51 промени в Закона за правосъдната власт и 18 промени в Закона за публичните поръчки “, установи Витанов.

Според Петър Витанов възможностите за съставяне на държавно управление наподобяват по-големи.

„ Виждам доближаване сред политическите партии по значимите за обществото тематики – от обществената политика до здравната тематика “, сподели Витанов и посочи, че Българска социалистическа партия е партия, която не взима еднолични решения и следва партийният конгрес в неделя да реши дали левицата ще поддържа държавно управление на „ ИТН “.

Българска социалистическа партия не се наскърбява и от обстоятелството, че не попада в групата на т.нар „ партии на митинга “.

„ Дори е хубаво, че Българска социалистическа партия не попада в тази категория, тъй като тя е основана преди 130 години, не на митинга, и ще продължи да съществува и след него. Неоспорим факт е, че Българска социалистическа партия беше единствената действителна съпротива на ГЕРБ през последните 10 години “, сподели още Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР