В доклад на ООН се разкрива, че стотици хиляди хора

...
В доклад на ООН се разкрива, че стотици хиляди хора
Коментари Харесай

Стотици хиляди жертви на трафик са принуждавани да извършват онлайн измами

В отчет на Организация на обединените нации се разкрива, че стотици хиляди хора от целия свят са станали жертви на трафик и са били принудени да вземат участие в онлайн измами в Югоизточна Азия. Престъпните банди, които правят киберпрестъпленията подлагат жертвите на закани, изтезания, а от време на време и на полово принуждение, с цел да ги държат в послушание.

В нов отчет на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, който се базира на „ достоверни източници “, се показва, че минимум 120 000 души в Мианмар, към 100 000 в Камбоджа и десетки хиляди в Лаос, Филипините и Тайланд „ може да са били в обстановки, в които са принуждавани да правят онлайн измами “.

Въпреки, че бандите обичайно се насочват към хора с по-ниско обучение и уязвими мигранти, в този момент те ловуват жертви с професионална подготовка, някои от които имат дипломи за висше обучение или/и владеят няколко езика. Тези жертви постоянно биват примамвани с заричане за работа в областта на програмирането, само че в последна сметка се озовават в охранявани комплекси, където паспортите и телефоните им биват принудително иззети.

Онлайн закононарушенията, осъществявани от бандите обгръщат „ сантиментални “ и финансови измами, измами с криптовалути, пране на пари и противозаконни хазартни игри. В случая с сантименталните измами, мъжете постоянно се показват за дами, с цел да излъгват задачата. Ако лицето изиска да види дамата с която сякаш си написа, нарушителите употребяват една от дребното дами в комплекса. Смята се, че тези измами генерират доходи в размер на милиарди долари.

Макар, че тези интервенции се правят от години, те се разразнаха след пандемията, която принуди казината да затворят, а доста жертви изгубиха работата си и не можаха да се реалокират другаде.

Много от тези случаи не се оповестяват заради срама, с които се сблъскват жертвите поради работата, която са правили, макар че са били подмамени и принудени да го вършат.

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи:

„ Продължавайки да призоваваме за правдивост за тези, които са били излъгани посредством онлайн престъпност, не би трябвало да забравяме, че това комплицирано събитие има две групи жертви. “

Тюрк прикани държавните управления да се оправят с бандите, които правят тези интервенции. В отчета се споделя, че подобаващият отговор не би трябвало да включва единствено справяне с проведената престъпност или използване на граничен надзор, а също по този начин да обезпечи отбрана и правораздаване за тези жертви на трафик.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР