В днешното сложно време, в което законността е поставена на

...
В днешното сложно време, в което законността е поставена на
Коментари Харесай

Радев: В адвокатската професия има място за творчество и красота

В днешното комплицирано време, в което законността е сложена на тестване, от ден на ден нараства ролята на адвокатурата в одобряването на закона, на справедливостта и отстояването на правата. Затова и да си юрист не е просто свободна специалност, а социална задача, която се отстоява от хора със независимост на мисълта и на духа - това съобщи президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за юристите в България в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

В приветствието си той сподели, че участва, воден от уважението си към българската адвокатура и към значимата й социална задача.

" Само три години след своето Съединение България поставя основите на модерното законодателство в правосъдната си система, и по-важно - слага индивида във фокуса на публичното развиване. Историческият път на страната ни напълно не е равен, той минава през разнообразни по интензитет турбулентни интервали. Много е значимо през днешния ден да отчитаме всичко това, тъй като, в случай че би трябвало България да продължи почтено по този път, то би трябвало да следваме и безкористния блян на нашите предшественици в одобряването на правото не като писмен знак, а като дух на закона, работещо в полза на справедливостта на жителите ", добави президентът.

По думите на Радев, видяно в профил, сухата и постоянно мъчно разбираема адвокатска специалност има голямо място за творчество и за хубост , стига обаче те да бъдат подчинени на доста значимия принцип на честност и отчетност - към правата на личността и към ползите на обществото.

Той пожела на адвокатската общественост здраве, сила, висок професионализъм и виновна гражданска позиция.

" Вашият професионализъм и вашата съвест постоянно са последната бариера пред беззаконието ", добави президентът пред присъстващите, като пожела по този път да вървим в общите старания към една по-справедлива, съвременна и демократична България, в която виждат бъдещето си почтени и свободни жители.

" Днес, 130 години по-късно, българската адвокатура още веднъж е изправена пред сложни решения, свързани с организацията й на работа в новите обществено-икономически условия ", сподели ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР