В днешно време за някои хора е от огромно значение

...
В днешно време за някои хора е от огромно значение
Коментари Харесай

Генетични заболявания при котките

В днешно време за някои хора е от голямо значение произхода на домашните любимци - каква порода са, от къде са пристигнали, чистокръвни ли са, здрави ли са… Съвсем естествено е един път, щом сте се спрели на избрана порода котка, да желаете да знаете, с изключение на прелестния външен тип и мил темперамент (ако сте късметлии), какво може да очаквате що се отнася до проблеми със здравето на котката. Факт е, че доста писани страдат от генетични котешки болести.

Подготвили сме ви лист с няколко постоянно срещани генетични болести при котките, техните признаци, кои породи са наранени и по какъв начин могат да бъдат предотвратени и лекувани:

Болест на долните пикочни пътища

Болестта на долните пикочни пътища (FLUTD) е най-често срещаното генетично заболяване при котките, като може да се срещне при до 4% от всички котки, без значение дали са чистокръвни или от разбъркан генезис.

Котките се диагностицират с FLUTD, когато имат признаци като напрежение за уриниране, постоянно уриниране, мъчително уриниране и уриниране отвън кутията и всевъзможни други вероятни аргументи за тези признаци са изключени.

Лечението на FLUTD става посредством облекчение на напрежението, обогатяване на околната среда, поддържане на непорочност в котешката тоалетна, промени в диетата, увеличение на потреблението на вода и от време на време противовъзпалителни или други медикаменти. Към момента не е разполагаем генетичен тест за FLUTD.

Котешки диабет

Диабет вид II е постоянно срещан при котките като цяло, само че бирманските котки са по-предразположени към него от другите. Типичните признаци на неусложнен диабет са нараснала жадност и уриниране и загуба на тегло, макар положителния или даже нараснал вкус при котките.

Тъй като не е разполагаем тест, който да дефинира кои котки са изложени на риск от развиване на диабет, се ползват общите правила за профилактика на диабета като ръководство на тежестта на котката, извършения и диета с високо наличие на протеини. Лечението включва и ежедневни инжекции с инсулин.

Поликистозна бъбречна болест

 Болна котка

Котките с поликистозна бъбречна болест имат многочислени кухини (кисти), цялостни с течност. Кистите в последна сметка стават толкоз огромни и / или многочислени, че котките развиват бъбречна непълнота, чиито ранни признаци са засилена жадност и уриниране, неприятен вкус, загуба на тегло и заспалост при котките. Заболяването се среща най-често при персийските и хималайските котки заради повреден ген, който участва с висока периодичност при тези породи.

Съществува тест за определяне на разновидността тъй че преди да закупите котка, предразположена към тази болест, се уверете, че индивидът или двамата му родители не са преносители на гена. Лечението на котки, които имат поликистозно бъбречно заболяване, включва модифициране на диетата, течна терапия и разнообразни медикаменти при нужда.

Сърдечни проблеми при котките

Хипертрофичната кардиомиопатия (вид сърдечно заболяване) се предизвиква от генетични разновидности, най-много при котките от породите Мейн Куун и Рагдол. Котките, наранени от това заболяване, умират ненадейно или развиват сърдечна непълнота в ранен или междинен етап на живота си. Лечението за сърдечна непълнота може да усъвършенства качеството на живот при някои котки с хипертрофична кардиомиопатия.

Съществуват проби, които могат да засекат тези анормални гени. Потенциалните притежатели би трябвало да купуват единствено котки, които не носят тези гени или за които е известно, че са резултат от размножаване сред две котки, които не са носители на този ген.

Синдром на Манкс

Генетични разновидности довеждат до това, че котките Манкс (и някои други породи) са родени с извънредно къси или изчезнали опашки. За страдание, тези разновидности засягат освен костите на опашката, само че и нервната тъкан към нея, което постоянно води до нарушавания в стойката и придвижванията на задните крайници, както и несъзнателно изпускане на урина и изпражнения.

Колкото по-къса е опашката на котката, толкоз по-вероятно е съществуването на този синдром. Затова е целесъобразно да изберете субект с по-дълъг опашен излишък. Няма лекуване за синдрома на Манкс с изключение на симптоматична грижа.

 Генетични болести при котките

Глухота при котките

Белите котки със сини очи са доста по-склонни да бъдат слепи, в сравнение с другите котки, заради генетична разновидност, която визира освен цвета на козината и очите, само че и развиването на структурата в ушите. Наличието на подобен ген не е наложително да аргументи глухота. Също по този начин, бялата четина и сини очи на котката могат да бъдат породени от други гени, които също не усилват възможностите за глухота.

Няма лекуване за глухота, само че засегнатите котки могат да живеят дълъг и благополучен живот, в случай че се държат на закрито. Все отново техните стопани би трябвало да са наясно с това генетично котешко заболяване.

Котешка слепота

Прогресиращата недоразвитост на ретината (PRA), заболяване, което предизвиква слепота, е известно, че може да бъде генетично излъчено при някои котки. Два гена, които могат да провокират слепота, се срещат в породи като абисинска котка, сомалийска котка и окиатски. Съществуват проби и за двата гена. Поради техния генетичен модел, с цел да се съобщи слепота би трябвало да участват и двата гена по едно и също време. Следователно, генетичното проучване преди пазаруване на котка от тези породи би трябвало да демонстрира, че въпросната котка носи не повече от един необикновен ген или това би трябвало да е по този начин и с всеки от родителите й.

Това заболяване при котките не може да се лекува, само че тези котки могат да живеят спокоен и благополучен живот, в случай че се държат в непроменяща се, следена среда.

Вече сте осведомени с най-честите генетични болести при котките. Ако планирате да си вземете коте от гореспоменатите породи (а и не само), би трябвало да сте осведомени за всичко.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР