В днешния си брой вестник Стандарт съобщи, че издателят му

...
В днешния си брой вестник Стандарт съобщи, че издателят му
Коментари Харесай

Тодор Батков е дарил акциите си от "Стандарт" на журналистите във вестника

В днешния си брой вестник " Стандарт " заяви, че издателят му юрист Тодор Батков е подарил акциите си в сдружението " Стандарт нюз ", издаващо вестника, на публицистите в изданието.

От късото известие се схваща, че през вчерашния ден на среща с целия екип в адвокатската си адвокатска фирма Батков е оповестил, че ще подари акциите си на публицистите. Според текста Батков е споделил, че ще продължи да оказва помощ на вестника, само че в никакъв случай няма да има финансови искания.

" Дневник " не съумя да се свърже с Тодор Батков и основния редактор на вестника Славка Бозукова. Транзакцията към момента не е отразена в Търговския указател.

От последния финансов доклад, който " Стандарт нюз " е разгласило - за 2012 година, се вижда, че притежатели на капитала от 4 млн. лв. са " Т.Б. консулт " на Тодор Батков с дял от 65.47% и " ГМ. Прес " с 34.53%, което е в неплатежоспособност от април 2016 година беше бе притежател и на 50% от сдружението " Интермедиа " АД, което издаваше уеб страницата blitz.bg и вестниците " Шоу ", " Над 55 " и " Доктор ", както и няколко районни издания. През октомври 2017 година обаче на мястото на " ГМ. Прес " в управата влиза " Пресгрупа Утро " ООД, което издава русенския вестник " Утро, се вижда от Търговския указател ". В съвета на шефовете на " Стандарт нюз " са още основният редактор на вестника Славка Бозукова, Светлин Панов и братът на Тодор Батков - Мартин.

Вестникът имаше финансови усложнения пред последните години, публицистите не получаваха заплатите си постоянно, бяха насъбрани и отговорности към разпространителите, напомня " Капитал ". По информация на изданието в края на 2017 година в редакцията на " Стандарт " е бил показан незнаен вложител, който декларирал желание да изплати дължимите заплати, само че единствено в случай че всеки от публицистите подписа самостоятелен контракт и се откри решение на казуса със собствеността.

Лов в края на 2017

На общото заседание на акционерите на " Стандарт нюз " АД в края на декември е основано ново сдружение - " Стандарт хънт ", което е взело активи, измежду които животни за 440 хиляди лв. и отговорности и пасиви за 891 хиляди лв..

" Стандарт хънт " ще се занимава с ловно-стопанска активност. То е записано на адреса на адвокатската фирма на Батков на улица " Алабин " в София и ще се ръководи взаимно от юриста в същата адвокатска фирма Димитър Енчев, Борислав Гунов, който е сътрудник на Батков в други сдружения, и Спасимир Владимиров.

В проекта за преобразуването се вижда, че " Стандарт хънт " ще бъде благосъстоятелност на " Стандарт нюз " и ще получи 2.2 млн. лв. от активите на издателството, чийто общ размер е 17.5 млн. лв.. С най-голяма стойност от тях са коли, животни за 440 хиляди лв., царевица, зърнени култури, обувки, плодове и дребни активи в 9 сдружения. Освен активи, новото сдружение получава и пасиви и отговорности за 891 хиляди лв., като над 550 хиляди от тях са по заеми отпуснати от самия Тодор Батков

Между Русе и Австрия

Документите по основаването на " Стандарт хънт " са с щемпел на нотариус от Русе. Там е и адресът на " Пресгрупа утро ", което взе участие в ръководството на " Стандарт нюз ". Русенското сдружение e благосъстоятелност на записаното в Австрия " БГ Приватинвест Гмбх ". Същото е съучастник на Любомир Павлов в сдружението " БГ Принтмедия ", което е с шефове Христо Грозев и Венелина Гочева.

Според учредителния акт на " БГ принтмедия " Христо Грозев е представител на " БГ Приватинвест Гмбх ". Гочева пък е шеф на сдружението издател на вестник " 24 часа " - " Медийна група България – Холдинг ", в което " БГ принтмедия " също е съучастник с сдружението " Нюз про ".

През 2011 година Грозев, Павлов и Огнян Донев купиха от немската компания " ВАЦ " Вестникарска група " България ", която издаваше вестниците " Труд ", " 24 часа " и " 168 часа ". Начинанието им обаче претърпя крах поради различия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР