В днешния материал от постоянната рубрика на Varna24.bg – Преди

...
В днешния материал от постоянната рубрика на Varna24.bg – Преди
Коментари Харесай

Клаповият мост във Варна - едно уникално съоръжение, останало в миналото

В днешния материал от непрекъснатата графа на Varna24.bg – " Преди и в този момент “, ще ви разкажем и покажем остарелия кпапов мост – едно неповторимо за времето си оборудване, останало в предишното.

В началото на ХХ век, с разрастването на следосманска Варна, се явила остра потребност от нов, съвременен мост - имало потребност и от пробутване на железопътна линия към южния промишлен квартал. Чак обаче през май 1937 година почнал градежа на съвременен преносим стоманен мост. Основите му били на 12 м. дълбочина, върху опора от кварцов пясък. Самият мост бил планиран за канал с ширина 100 м., със междинен отвор, необятен 30 м. Подвижната част, система “Шерцер " - направена от немската компания МАН, се отваряла единствено за две минути и половина. През ноември 1938 година мостът бил приключен, скоро било готово и новото шосе за кв. “Аспарухово ". Наречен “Аспарухов ", новият мост бил открит на 28 май 1939 година

Преминаването на корабите под клаповият Аспарухов мост било същинско тестване за водачите. С цел понижаване на риска от конфликт в моста в канала били сложени специфични отбивачи – железобетонни колони, забити в дъното и облицовани с дърво, които да поемат ударите от отклонилите се кораби и да ги насочват при нахлуване в отвора на моста.

В ранния следобяд на 28 януари 1975 година обаче с моста става тежка повреда – при прекосяването си през канала в него се блъска съветският транспортен съд “Павел Постишев ". Налага се демонтирането му, и с цел да не стопира придвижването са направени два краткотрайни понтона. От изоставена линия край гарите Страшимирово и Тръстиково са пренесени и инсталирани два железопътни моста, единият от които е организиран като преносим. По този метод още на 15 февруари 1975 година е възобновена връзката сред двата бряга.

Сега остарелия клапов мост го няма. Железният – прочут и като мост " Родопа ", е единствената сухопътна връзка с Острова.

Вижте " Преди и в този момент " от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР