В днешния брой на Държавен вестник е обнародвана промяната в

...
В днешния брой на Държавен вестник е обнародвана промяната в
Коментари Харесай

Ръст на болните от коклюш след празниците, личните лекари вече могат да имунизират по-рано

В днешния брой на Държавен вестник е обнародвана смяната в имунизационния календар , съгласно която персоналните лекари към този момент могат да ваксинират бебета шест седмици след раждането.

Следващите две имунизации против дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано, когато бебето навърши надлежно 10 и 14 седмици.

С обнародваните промени се предлага имунизация против коклюш с комбинирана ваксина против трите болести за хората, родени преди 1 януари 2008 година, при които не е прилагана ваксина против коклюш през последните от 5 до 10 години.

Също по този начин се предлага имунизация на бременните дами в интервала от 27-ма до 36-та гестационна седмица на бременността.

Препоръката важи и за възрастни хора, които са в непосредствен контакт с бебета до 1 година

Според епидемиологът доктор Христиана Бацелова може да се чака още нарастването на случаите, но решението на здравните управляващи не е закъсняло. Тя е безапелационна, че имунизацията ще обезпечи отбрана.

Пред доктор Бацелова означи, че боледуват предимно неимунизираните или хора, при които е минало доста време от слагането на реваксиналната доза. Тя предлага в семейство, в което има новородено, всички възрастни да получат реваксинална доза, в случай че е минало повече време от нея.

Епидемиологът разяснява и друго настоящо заболяване - Лаймската болест. Експертът изясни, че тя е сложна за диагностициране поради идентичната симптоматика с други заболявания.

Д-р Бацелова предложи когато се излиза измежду природата, да се употребяват репеленти, да се носят бели и дълги облекла. Ако бъде открит кърлеж, той би трябвало да бъде изваден и занесен за проучване. Още рекомендации за предотвратяване от Лаймска болест.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР