В дискусията за Ковид-19 все по-често се обсъжда дали не

...
В дискусията за Ковид-19 все по-често се обсъжда дали не
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако всички се заразим с коронавируса?


В полемиката за Ковид-19 все по-често се разисква дали не е по-добре инфекцията да проникне всеобщо, тъй че всички да прекарват и да придобият натурален имунитет. Но това не е добра концепция. Ето за какво:

В полемиката за Ковид-19 в Германия все по-често се приказва за това дали не е добре инфекцията да проникне всеобщо, тъй че. Този въпрос стана изключително настоящ, откогато разновидността Омикрон стартира да се популяризира извънредно бързо.

" Това не може да бъде добра алтернатива "
Редакцията предлага
Тобиас Курт, шеф на Института по обществено опазване на здравето към берлинската клиника " Шарите " и професор по епидемиология и обществено опазване на здравето, счита, че допускането на всеобщо заразяване с вируса би било ужасяващо. " Този въпрос всъщност се отнася до основаването на базисен имунитет у популацията ", прибавя той.

Решаващият въпрос в тази ситуация гласи: откакто в този момент се заразяват от ден на ден хора с ковид, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал заболяването и популацията ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто умерено да изчакваме и да забележим какво ще се случи?

Не, това сигурно не е по никакъв начин положително решение, отвръща немският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах, който е епидемиолог. " Масовото заразяване не може да бъде добра алтернатива ", сподели той в изявление за телевизия n-tv и изясни: " Дори и Омикрон да не провокира толкоз тежки форми на заболяването, колкото разновидността Делта, въпреки всичко ще има прекалено много хора, у които Ковид-19 ще провокира трайни увреждания ".

Т.нар. базисен или " стаден " имунитет, който съгласно Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, поражда тогава, когато имунната система на огромна част от хората е в положение да се опълчва дейно на вируса - освен след прекарана зараза, а и с помощта на имунизации. " Решаващото в тази ситуация е да се засилва имунната система или посредством контакт с вируса SARS-CoV-2, или посредством ваксина ", изяснява специалистът. " Надяваме се, че някой ден ще има задоволително огромен брой хора, които са имали подобен контакт, тъй че да не се стига повече до тежки форми на Ковид-19 и да няма прекомерно доста хора, които са заболели едновременно. "

С отслабването на пандемичните талази настоящата зараза от SARS-CoV-2 последователно ще стане ендемична, т.е. ще стартира да наподобява на сезонния грип, без да води до срив на публичното опазване на здравето.

Трудно е да се каже по кое време тъкмо ще се стигне до сходен миг, защото имунният отговор против Ковид-19 не е постоянен. Хора, които са прекарали заболяването и са оздравели, могат още веднъж да се заразят. Същото се отнася и до имунизираните - това се дължи най-много на обстоятелството, че непрекъснато се появяват нови разновидности на вируса.

За благополучие имунната система до известна степен " помни " предходния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на заболяването.

" Контактът с някой от новите вирусни разновидности наподобява на контакт с човек, който приказва диалектна форма на същия език. Ако аз приказвам литературен немски, а другият човек - баварски акцент, ще можем да беседваме, въпреки и да не се разбираме изцяло ", изяснява Тобиас Курт.

Но с цел да реагира имунната система на сходен " акцент " и да ни защищити от по-тежка форма на Ковид-19, тя би трябвало преди този момент да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института " Роберт Кох ", над 15% от пълнолетното население на Германия към момента не са имунизирани нито един път. В някои федерални провинции техният дял е даже над 25%.

Масовото заразяване е рисково за всички?

Въпросните хора ще се окажат изложени на изключително огромен риск, в случай че се стигне до всеобщо заразяване. Тогава би имало и необикновено огромен брой хора, които ще се разболеят. Този сюжет е изцяло реален, като се има поради какъв брой мощно инфектиран е разновидността Омикрон, предизвестява Курт.

Масовото навлизане на вируса би било прекомерно рисковано и за децата и младежите. В Германия да вземем за пример измежду младежите сред 12 и 17 години има близо 40%, които въобще не са имунизирани. В тази възрастова група, както и измежду по-малките деца, Ковид-19 протича нормално по-леко и без тежки признаци. Експертите обаче предизвестяват, че към този момент няма доста сведения за вероятните дълготрайни вреди, които заболяването нанася на организма. Точно заради това и младите би трябвало да бъдат предпазени от вероятно заболяване.

" Дори имунизираните не са 100% предпазени от рисковата болест ", предизвестява Тобиас Курт. Онези, които са имунизирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, въпреки и много по-рядко. Да се позволява умишлено опцията за всеобщо заразяване, би означавало да се играе на съветска рулетка. Подобен риск би бил безпричинно висок ", споделя епидемиологът.

****

Вижте и това видео от нашия списък:

" В Германия имах огромен шанс. В Сърбия едва ли щях да оцелея. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР