В дигиталния свят на безкрайните сравнения едно провокиращо мисълта проучване

...
В дигиталния свят на безкрайните сравнения едно провокиращо мисълта проучване
Коментари Харесай

Материализмът в социалните медии подхранва стреса и намалява щастието

В цифровия свят на безкрайните съпоставения едно провокиращо мисълта изследване на екип от Рурския университет в Бохум разкрива поразителна истина: материализмът в обществените медии подхранва напрежението и понижава щастието. Това проучване, извършено посредством онлайн изследване измежду повече от 1200 участници, акцентира неповторимия метод, по който обществените медии затвърждават материалистичните настройки и последващото им влияние върху психологичното здраве.


Проучването, ръководено от доктор Филип Озимек, дефинира материализма като смисъла, което хората отдават на светските притежания. В обществените медии това постоянно се демонстрира посредством изявления, показващи скъпи предмети, първокласни ваканции или видимо съвършен метод на живот. Фейсбук и Instagram са се трансформирали в развъдници на показност. Тъй като потребителите непрекъснато съпоставят живота си с този на другите, показват облекла, коли и първокласен метод на живот, те попадат в клопката на материалистичните стремежи. Това непрекъснато сравняване, изключително посредством пасивна приложимост, се трансформира в непрекъснат блян към повече, като разпалва цикъл на незадоволеност, заяви „ Study Finds ”.

Проучването, извършено с разнообразна група участници, проучва държанието в обществените медии и психическото положение на хората, като се концентрира върху материалните им изявления. В проучването са употребявани шест въпросника, с цел да се схванат материалистичните настройки на участниците, навиците им в обществените медии, равнищата на стрес и удовлетвореността от живота. Участниците, които са прекарвали приблизително по над два часа дневно в обществените медии, разкриват ясна причинност: по-високите равнища на материализъм в обществените медии са свързани с по-ниска задоволеност от живота, нараснали признаци на стрес и по-висок риск от пристрастяване към обществените медии. Това допуска, че стремежът към материално благосъстояние, когато е показан в обществените медии, може да има нездравословно влияние върху психологичното здраве.

" Данните демонстрираха, че по-силно изразеният материален метод върви ръка за ръка със склонността да се съпоставяме с другите ", изясни Озимек.

" Под това разбираме да вземем за пример, че потребителите непрекъснато мислят за съответните канали и се опасяват, че пропущат нещо, в случай че не са онлайн ", сподели той.

Последиците от изследването се простират оттатък числата и графиките. То демонстрира тревожна наклонност, при която хората, търсещи удостоверение посредством материалистични прояви в обществените медии, може да жертват душевния си мир и благополучие.

Пристрастяването към обществените медии се характеризира с натрапчиво потребление на платформите на обществените медии, постоянно за сметка на други действия. Симптомите на напрежението могат да варират от тревога до физически прояви като главоболие или отмалялост. Това, което е ясно, е, че обществените медии могат да причинят доста повече щета на потребителите, в сравнение с изгода.

" Социалните медии са едно от шестте стъпала към нещастието ", сподели Озимек.

Въпреки че изследването признава рисковете, свързани със обществените медии, изключително за материалистично настроените хора, доктор Озимек поучава да не се отхвърляме изцяло от тези платформи. Вместо това той предлага деликатна приложимост и уравновесен метод, с цел да се предотврати свръхкомпенсацията. Изследователите оферират също по този начин включването на оценки на материализма и потреблението на обществените медии в лекуването на психологичното здраве. Признаването на тези фактори като евентуални насочни точки за интервенции предлага нови пътища за справяне със актуалните провокации пред психологичното здраве.

Проучването на доктор Озимек и неговия екип е апел за признание на скритото влияние на материализма в обществените медии. То акцентира нуждата от съзнание при цифровото ни ползване и от уравновесен метод към потреблението на обществените медии, като ни припомня, че преследването на материални притежания в цифровата сфера може да има обилни последствия за психологичното ни благоденствие.

" Определено е добре да сте наясно с количеството време, което прекарвате в обществените медии, и да го намалите ", предлага Озимек, който поучава да не се отказвате изцяло от обществените медии. " Ако го извършите, има възможност да прекалите с компенсацията "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР