В Диагностично-консултативния център (ДКЦ) в Силистра днес официално бе открит

...
В Диагностично-консултативния център (ДКЦ) в Силистра днес официално бе открит
Коментари Харесай

Нов рентгенов апарат заработи в Диагностично-консултативния център в Силистра

В Диагностично-консултативния център (ДКЦ) в Силистра през днешния ден публично бе открит нов уред за рентгенографии. Новата облага е създадена от американски концерни и е на стойност 160 хиляди лв.. Една част от средствата са отпуснати от Община Силистра, а останалите са от бюджета на здравното заведение.

Новата инсталация заменя остарелия аналогов рентген, употребен повече от 40 години за сходни проучвания. С нея ще работят доктор - експерт по образна диагностика, и рентгенов лаборант.

„ Характерно за новия рентгенов уред е високата дозова успеваемост, което значи оптимално качествено изображение при минимално лъчево облъчване на пациента и медицинския личен състав. С него може да се правят графични рентгенови проучвания на череп, крака, гръден панер, бял дроб, сърце. Апаратът има и специфичен модул за доста понижаване на лъчевото натоварване при осъществяване на рентгенографии на бебета и дребни деца. Допълнително улеснение е, че се намира на територията на ДКЦ, наоколо до кабинетите на персонални лекари и експерти, и улеснява напредването на пациентите “, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Даниела Стоянова – експерт по образна диагностика.

Тя добави, че с новия уред работата на личния състав се улеснява доста, защото обликът се получава за няколко минути.

Рентгеновият кабинет се намира в постройката на ДКЦ и ще работи всеки работен ден от 8:00 до 15:30 часа.

В Диагностично-консултативния център в Силистра работят лекари от 13 разнообразни специалности. Според шефа доктор Тихомир Иванов главният проблем в работата е високата междинна възраст на лекарите. Голяма част от тях са на възраст над 70 години. Също по този начин постройката, в която се обитава центърът, е над 50-годишна и се нуждае от ремонт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР