В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра

...
В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра
Коментари Харесай

Българите в Атина се събраха, за да си вземат и дадат прошка

В деня за Прошка, грандиозна и запаметяваща се изява събра българската общественост от гръцката столица в постройката на спектакъл " Арго “. Културно- просветно сдружение " Будители ", възпитаниците на Българското неделно учебно заведение " Св.св. Кирил и Методий " и фолклорна танцова групировка " Върти оро “, представиха  един неповторим по рода си театър. На сцената учениците, танцьорите и артистите съумяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни със седянка, на фона на която бяха проследени всички зимни празници съгласно българския обичаен календар.

Сред гостите на празника бяха представители на неделните учебни заведения в Атина " Паисий Хилендарски “ и " Васил Левски “, на българското посолство  в гр. Атина, родители и другари на БНУ " Св. св. Кирил и Методий “, гр. Атина.

Седянката, включваща Коледа, Сурва, Бабинден, Трифон Зарезан и Прошки, посредством актьорското майсторство на учениците, танците и песните показаха по паметен метод българската просвета и дух. Декорът направен от извънкласната форма по изобразяване, пренасяше присъстващите в родна България посредством предмети и картини, носещи   български уют и топлота. Музикалното оформление, и най-вече  децата, съумяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която  не преставаше да приветства. Финалът  беше в действителност прочувствено запаметяващ - заедно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено  от основните герои в спектакъла.

За реализирането на празника се включиха родители  на учениците от   БНУ " Св. св. Кирил и Методий ", гр. Атина, ФТФ " Върти оро “ и българи  милеещи за родината.

Православната черква отбелязва през днешния ден Неделя Сиропустна. Обредността на този ден, прочут и като Сирни заговезни или Сирница, е подчинена на подготовката за 49-дневния пост до Великден. Според българската национална традиция, празникът е границата сред зимата и пролетта.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР