В деня, в който Русия обяви опозиционера Алексей Навални за

...
В деня, в който Русия обяви опозиционера Алексей Навални за
Коментари Харесай

ВИДЕО Навални го удари на майтап с един от отровителите си

В деня, в който Русия разгласи опозиционера Алексей Навални за терорист и го сложи в лист паралелно до ``Ислямска държава``, се състоя международната премиера на документалния филм за отравянето му. В основаването на кино лентата, показан за първи път на фестивала ``Сънданс``, участва бг журналистът от уеб страницата " Белингкат " Христо Грозев и режисьорът Даниел Роер, напомня в. ``Гардиън`, представен от вестник " Сега ".

90-минутната лента, озаглавена ``Навални``, е снимана по времето, когато съветският опозиционер е в Германия в края на 2020 година, до момента в който се възвръща от отравяне с Новичок. Филмът показва изявленията с Навални, брачната половинка му Юлия и най-близкия му екип. Една от най-интересните подиуми е, когато Навални взема решение да си направи смешка по телефона с един от хипотетичните отровители. Той се показва за сърдит началник на съветските служби за сигурност, който желае детайлности за отравянето. Режисьорът Даниел Роер казва в изявление за Hollywood Reporter, че това е най-важната сцена, която е снимал през живота си. ``След това всички се побъркаха. Тичахме в близост като пилета с отрязани глави. Чудехме се дали да не извикаме полицията, дали мястото, на което се намираме, е задоволително добре защитено``, спомня си той.

Първоначално Роер е възнамерявал да направи филм на друга тематика с Христо Грозев. След отравянето на Навални, Грозев стартира да търси улики за това кой може да стои зад покушението. След като купува телефонни записи и самолетни билети в съветската тъмна мрежа, той намира група от осем мъже от службите за сигурност на ФСБ, чиято задача е била да следят Навални при пътуванията му из Русия. Грозев и Роер се свързват с Навални и отпътуват за Германия, с цел да се срещнат с него и да споделят информацията, която имат. Оказва се, че Навални и екипът му към този момент са мислили да създадат филм и по този начин стартира съдействието. ``Когато Алексей се разсъни от комата в Берлин, той имаше две хрумвания. Едната беше за проверяващия филм за двореца на Путин и неговото нелегално благосъстояние. А другата беше този огромен, холивудски документален филм``, сподели Роер.

Навални е токсичен през август 2020 година, до момента в който пътува със аероплан от Томск за Москва. Благодарение на бързите дейности на водача, който извършва аварийно кацане в Омск, опозиционерът не умира и по-късно е превозен в Берлин, където стартира лекуване. Кремъл отхвърля присъединяване в отравянето, а президентът Владимир Путин отхвърля да изрече обществено името на Навални, наричайки го ``този господин``, ``един човек`` или ``берлинския пациент``.

Филмът завършва със завръщането на Навални в Русия през януари 2021 година, където е арестуван на летището и по-късно наказан на две години и осем месеца затвор за хипотетично нарушение на изискванията на предишна присъда за машинация, която беше необятно публикувана като политически стимулирана. В момента Навални се намира в наказателна колония  източно от Москва. След отравянето на Навални неговата Фондация за битка с корупцията беше оповестена за екстремистка организация и доста от нейните водачи и районни координатори бяха принудени да избягат от страната.

Създаването на кино лентата е защитавано в тайна и наличието му в програмата на фестивала ``Сънданс`` беше оповестено в последния миг. Премиерата се състоя онлайн във вторник вечерта. Мария Певчих, близка сътрудничка на Навални, която е била с него в Томск, когато е токсичен, е изпълнителен продуцент на кино лентата.

В края на лентата Навални дава отговор на молбата на режисьора да запише известие при положение, че нещо се случи с него при завръщането му в Русия. ``Имам да ви кажа нещо доста явно: не се предавайте, не ви е разрешено. Ако са решили да ме убият, това значи, че сме необикновено мощни и би трябвало да използваме тази сила``, споделя той.

В обява в Instagram, обявяваща кино лентата, Навални споделя, че библиотеката на пандиза, където излежава присъдата си, няма абонамент за HBO Max, тъй че няма да може да го гледа.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР