В деня, в който новият премиер Кирил Петков повтори за

...
В деня, в който новият премиер Кирил Петков повтори за
Коментари Харесай

Регулаторът предлага токът за бита да поскъпне средно с 13%, а парното в София с 30 на сто

В деня, в който новият министър председател Кирил Петков повтори за следващ път, че съществена цел на новото държавно управление ще е токът за бита да не нарастне, от Комисията за енергийно и водно контролиране оповестиха, че оферират от 1 януари 2022 година той да е приблизително с 13% по-скъп. Парното и топлата пък ще костват приблизително с 16 на 100 повече,. Изданието показва, че това може да докара до всеобщи митинги поради непостижимите сметки, както се случи през 2013, когато имаше аналогично повишаване.

КЕВР предлага нощната цена на тока да е приблизително с 20% по-скъпа. При парното настояванията за повишаване варират в необятни граници. За София то е към 30 на 100. Само с % по-малко ще е скокът в Разград.

С 24-25 на 100 повече може да заплащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Поскъпването в Бургас е с 15%. Между 1 и 5 на 100 повече ще коства топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе, в случай че предложенията на КЕВР се одобряват.

Сериозно обиден от настояванията на регулатора е и бизнесът, защото мрежовите такси, които всеки консуматор заплаща съгласно потреблението си, ще се покачат с над 40%.

КЕВР е решила да промени и така наречен планирана пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други значими ставки в бранша. От сегашните 119 лева./мВтч съгласно регулатора референтната планирана пазарна цена би трябвало да стане 293.37 лева./мВтч. Това се приема като удар против целия ВЕИ бранш, който сега обезпечава доста по-евтина сила по дълготрайните контракти.

Подробности по тематиката четете
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР