В деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета

...
В деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Брюксел одобри мегапроект, касаещ София, Пловдив, Бургас! И не само!

В деня на формалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел Европейската комисия утвърди финансирането на най-скъпия инфраструктурен план - за над 1 милиарда лв., който ще се прави у нас през сегашния програмен интервал. Това е жп линията Елин Пелин - Костенец, за която беше отпусната безплатна помощ от над 923 млн. лева (471 млн. евро), заяви Европейската комисия. 
Новината идва, ден откакто търгът за построяването на жп линията беше още веднъж спрян поради следващото обжалване от компания, която се занимава с търговия и няма нищо общо със строителството на стоманени пътища. Изграждането на жп линията Елин Пелин - Костенец е част от скоростната жп автомагистрала София - Пловдив - Бургас, чието строителство стартира през миналия програмен интервал с сектора сред Пловдив и Бургас. Тя е част от европейския транспортен кулоар Изток/Източно Средиземноморие на трансевропейската транспортна мрежа на Европейски Съюз (TEN-T).
Този кулоар минава през осем европейски страни от Берлин до Атина, като основава значими железопътни връзки в страните от Централна и Южна Европа. "Безпроблемните железопътни връзки за пасажери и товари ще подтикват районното развиване в България и ще допринесат за построяването на конкурентна и нисковъглеродна стопанска система за идващите генерации ", сподели еврокомисарят по районна политика Корина Крецу. 
Жп линията Елин Пелин - Костенец 
Проектът за ж.п. линията Елин Пелин - Костенец планува рационализация и реорганизация на 51 км линии и 5 ж.п. гари. Строителството му е разграничено на три сектора Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец. Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите за обезпечаване на оптималната сигурност. 
За да бъдат реализирани плановите скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните, ще бъдат построени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6 км, показват от Министерството на превоза. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина на оборудванията почти 3 км.

Това е най-мащабният освен железопътен, само че и инфраструктурен план, който се финансира от оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура ". Стойността му общо е към 1.2 милиарда лв. - планиране, строителство, контрол, отчетност и гласност. От тях безвъзмездната помощ е в размер на 923 млн. лева Причината да бъде толкоз безценен е, че трасето минава през комплициран планински сектор. Плановете са железопътното трасе да бъде построено до края на 2023 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР