В Дао-дъ дзин, книгата на китайския философ Лао дзъ, може

...
В Дао-дъ дзин, книгата на китайския философ Лао дзъ, може
Коментари Харесай

Как да живеете по-спокойно: 4 основни насоки на Дао

В Дао-дъ дзин, книгата на китайския мъдрец Лао дзъ, може да откриете 81 съществени насоки на Дао.

Дао значи „ път “, „ пътека “ и е обучение в китайската философия, което изяснява същинската същина и природа на света. То пропоявадва естетика и хармония във всичко!

В най-известната антична книга на даоизма Дао-дъ дзин, може да откриете 81 препоръки и да почерпите познание за най-различни неща: да вземем за пример, по какъв начин да придобиете мъдрост, по какъв начин да управлявате властта или по-прости житейски истини: по какъв начин да се храните вярно.

Тук ще ви представим 4 съществени насоки на Дао, които ще оказват помощ на вашия нравствен живот.

Как да създадем живота си по-спокоен?

Първа мисъл от 4 насоки на Дао

Бъдете като водата

В книгата „ Дао на водата “ се споделя: „ Дао е това, от което не можеш да се отклониш; това, от което можеш да се отклониш, не е Дао. “

В даоизма водата е знак на силата Ин. Тя е знак на дейната бездейност. Показва ни по какъв начин можем да бъдем пасивни, само че да реализираме задачата си.

Тя ни учи, че в случай че се опитваме да търсим излаз от заплетени обстановки посредством напъване и мощ, то няма да успеем и това ни лишава цялата свещена сила Чи. Тези опити ни вършат по-слаби. Ние си мислим, че владеем обстановката, а не е по този начин.

Да съществуваш и се бориш като водата, значи да си във вътрешен покой и да огледаш казуса, да прецениш всички благоприятни условия за решение. Така както водата заобикаля от всички страни пречките по пътя си.

Така ще имате време да обмислите решението и действието си.

Както водата, оставете соя разум постепенно да откри най-правилния път за решение на казуса, по този начин както водата последователно, умерено, настойчиво и без изпитание реализира задачата си. Лао Дзъ споделя: „ Нищо не е по-меко или по-гъвкаво от водата, само че нищо не може да й се опълчи. “

 Как да живеете по-спокойно: 4 съществени насоки на Дао

Втора мисъл от 4 насоки на Дао

Бъдете образец за другите

„ Овладяването на другите е мощ. Овладяването на себе си е същинска мощност. “ – Лао Дзъ

Човешката природа е с двойна същина – тя е построена от две противоположности. Тя е като силата Ин и Ян, като денонощно, като интензивност и успокоение, като плюс и минус, като привличане и отбиване, като слънцето и луната.

Ако вие приемете своя лицемерен темперамент, в случай че вие обедините своите противоположни черти, ще бъдете уравновесени, ще познаете себе си по-добре. Ще излъчвате вътрешна мощ. Вашата убеденост и успокоение ще влияят на близките благотворно.

Ще се отнасяте с положително към всички хора, ще излъчвате вашата мощ и всички ще ви търсят, ще се стремят да са покрай вас.

Според Дао, мъдрите хора не са някакви супер способни хора. Мъдрите хора просто доста добре познават своята вътрешна същина и непрекъснато се пробват да я балансират.

 Как да живеете по-спокойно: 4 съществени насоки на Дао

Трета мисъл от 4 насоки на Дао

Свещеният огън

е свещената витална сила. Тя поддържа, пази, подкрепя, улеснява всичко. Тя поддържа и движи живота. Да поддържате свещения огън, значи да поддържате виталната сила. Всички духовни дао практики – дишане, вярно хранене са средства за водене на съразмерен и незабравим върховен живот. Всичко ненужно би трябвало да бъде отстранено и да се концентрирайте в свещената витална сила.

Изчистете всичко ненужно в материалния и прочувствения си живот. Вземайте от живота и природата единствено толкоз сила, колкото ви е нужна. Не слагайте постоянно себе си преди всичко, а уважавайте и другите. Огледайте се, не бързайте, осъзнайте своето място в света и в природата. Така наложително ще имате триумф във всички сфери на живота. Така ще имате дълъг и спокоен живот.

 Как да живеете по-спокойно: 4 съществени насоки на Дао

Четвърта мисъл от 4 насоки на Дао

Забрави остарялото мислене

„ Бъдете удовлетворени с това, което имате; радвайте се на метода, по който стоят нещата. Когато осъзнаете, че няма нищо изчезнало, целият свят ви принадлежи. “

Изчистете мозъка си от всичко остаряло. Всички остарели убеждения, въпроси, мисли, подозрения. Ако той наподобява на една стая, затрупана с движимости, не можете да постигнете нищо ново.

Помислете си кои мисли са потребни за вас, кои ви водят напред. Забравете всичко, което не ви би трябвало. Не гледайте обратно, а се отваряйте за новия път напред. Бъдете подготвени за смяна по натурален и спокоен метод.

Забравете старите и убеждения, с цел да извършите път на новото. В това е задачата на Дао.

Даоизмът е философия на хармонията и води индивида към идеален и по-възвишен живот. Всички къси, мъдри мисли на Дао и в този момент звучат настоящо и ни дават образец за верен живот.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР