В дългосрочен план нямаме влошаване на оценките на учениците от

...
В дългосрочен план нямаме влошаване на оценките на учениците от
Коментари Харесай

Вълчев: Имаме проблем с мотивиране на учениците за четене

В дълготраен проект нямаме утежняване на оценките на учениците от 2000 година Имаме постоянни резултати. Нормални са статистическите съмнения. Може би единствено по естествени науки не можем да разбираем със статистическата неточност, само че не би трябвало да драматизираме негативната разлика. Трябва да гледаме в дълготраен интервал, а и това са възпитаници, изпитвани по старите стратегии. Така министърът на образованието Красимир Вълчев изясни пред Нова телевизия резултатите на учебните заведения по теста на PISA за 2018 година.

Учебните стратегии са изменени, вършим го от 2016 година Конкретно този випуск са по старите образователни стратегии.

Образованието е комплицирана система, най -важното е да се подтиква ползата за учене, а не е значимо да се мине през целия материал, добави министърът.

Ще променим изпитните формати, а децата би трябвало да ги ориентираме и то огромна част от тях към PISA. Задължителна е образователната стратегия, да – учебникът към момента е главното средство, от ден на ден обаче децата ще би трябвало да употребяват електронни запаси, учителят би трябвало да ги предизвика да търсят и извличат информация, акцентира Вълчев.

Децата се отнасят малко по-несериозно към външното оценяване, този изпит има репутационно значение. По другите проучвания сме на 8-мо – 9-то място в Европа по четивна просветеност. Имаме проблеми сред 4 и 9 клас, в интервала, в който децата имат минимум предпочитание за учене, само че това е проблем на системата, разяснява Вълчев.

Имаме позитивни резултати – повече деца от ромски генезис имаме в системата и повече от тях не престават в гимназиален стадий, добави Вълчев.

За абсурда с „ Под игото ” и по тази причина, че над 6 000 архаични думи са сменени с аналози от актуалния българския език, Вълчев съобщи: „ При PISA всички страни установяват проблем с отзивчивите умения, децата четат от екрани, най-вече къси текстове. Имаме още по-голям проблем с обосноваване на учениците за четене. Под игото съдържа хубави думи, които е добре децата да научат. Децата би трябвало да заучават нови думи ”. Убеден съм, че има по-добри разновидности да ги накараме да четат българска литература от този интервал, по този начин отговори Вълчев дали утвърждава „ превода ” на „ Под игото ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР