В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория

...
В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан заработи физическа лаборатория
Коментари Харесай

2 км под земята: Най-голямата и най-дълбока подземна лаборатория в света започна работа

В четвъртък в югозападната китайска провинция Съчуан проработи физическа лаборатория на 2400 метра подземен, което я прави най-голямото и най-дълбокото подземно сходно оборудване в света, оповестява Синхуа. 

Учените считат, че мястото им обезпечава „ чисто “ пространство за проучване на невидимата субстанция, известна като тъмна материя във Вселената. Според тях изключителната дълбочина оказва помощ да се блокират множеството галактически лъчи, които пречат на наблюдението. 

DURF, с общ потенциал на помещението от 330 000 куб. м, е вторият стадий от построяването на Китайската подземна лаборатория в Цзинпин. Строителството ѝ стартира през декември 2020 година и се прави взаимно от Университета Цинхуа и компанията „ Ялун Ривър Хайдропауър Дивелопмент “.

DURF ще се трансформира в интердисциплинарен дълбоко-подземен научноизследователски център от международна класа, който ще интегрира голям брой дисциплини, в това число физика на обикновените частици, нуклеарна астрофизика и естествени науки, с цел да улесни развиването на научните проучвания в съответните гранични области, сподели Юе Цян, професор в Университета Цинхуа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР