В четвъртък се проведоха масови протести в Северна Македония за

...
В четвъртък се проведоха масови протести в Северна Македония за
Коментари Харесай

Български диктат. Седми ден на протести в Северна Македония заради френското предложение

В четвъртък се организираха всеобщи митинги в Северна Македония за шеста поредна вечер. Обявени блокади в цялата страна за петък, седмия ден от началото на митингите против френското предложение за решение на разногласието с България.

Те започнаха на 2 юли, като държавното управление в страната стартира съвещания с политици и специалисти за приемане на предлагането. То цели да постави завършек на разногласието с България, който блокира кандидатурата на Скопие за присъединение към Европейския съюз.

В четвъртък следобяд държавното управление изпрати предлагането за разискване в Народното събрание, само че вечерта не се състоя съвещание.

От началото на митингите е обявено за десетки ранени служители на реда, измежду които двама тежко ранени. Някои от протестиращите хвърляха камъни и бутилки, има и най-малко един докладван случай на пукотевица.

В четвъртък президентът Стево Пендаровски осъди потреблението на „ принуждение и подстрекателство към принуждение за политически цели “ като „ недопустимо “.

„ Апелирам към всички уредници на митингите, които се организират в Северна Македония тези дни, да поемат отговорност и да продължат да упражняват демократичното си право да стачкуват почтено и без принуждение “, сподели Пендаровски в изказване.
 Чудите се какъв е този звук за Северна Македония. Ето обяснението  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Той похвали полицията за "навременните дейности, предотвратили огромни конфликти " в сряда и прикани отговорните да бъдат арестувани и осъдени. Пендаровски сподели, че събитията от предходната вечер "не би трябвало да се повтарят " и осъди носенето на огнестрелно оръжие с изключение на от органите за сигурност.

Лидерът на националистическата и основна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски сподели преди началото на митинга, че участниците няма да се поддават на провокации, като означи, че силата е в масовостта, а не в насилието.

След като предлагането за преговорната рамка дойде в Народното събрание, Мицкоски сподели още, че държавното управление „ се опасява да вземе решение единствено и измества фокуса към Народното събрание " и акцентира, че Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ няма да поддържа никакви конституционни промени.

В четвъртък Редица жители показаха позиция срещу предлагането и участието в Европейския съюз.

„ Какво е Европейски Съюз? Организация за усвояване на по-малките народи. Имаме страна и институции и без Европейски Съюз. Да не се предаваме, играят си с неправилната генерация. Да живее АСНОМ “, сподели един от протестиращите, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Последната ни алена линия е Конституцията, да задължим депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Демократичната партия на сърбите и другите опозиционни партии да са последният бастион на македонския народ, а ние сме тяхната отбрана да отстояват да няма смяна на Конституцията под български диктат “, споделиха още от трибуната на митинга.

След като България блокира кандидатурата на Северна Македония за Европейски Съюз през 2020 година, тази година София утвърди френското предложение. Едно от настояванията, включени в него, е регистриране на българското малцинство в македонската конституция.

Македонските критици, в това число водещата опозиционна партия, нападат предлагането и го дефинират като национално изменничество, което заплашва да "побългари " страната. Северна Македонияобяви своята самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година и е претендент за член Европейски Съюз от 16 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР