В четвъртък се отваря нова глава в търсенето на извънземен

...
В четвъртък се отваря нова глава в търсенето на извънземен
Коментари Харесай

Търсят извънземен живот на ледените луни на Юпитер

В четвъртък се отваря нова глава в търсенето на извънземен живот от страна на човечеството, откакто европейският галактически уред JUICE се насочва на задача за проучване на ледените луни на Юпитер. Възможно ли е в големи, от дълго време скрити океани да кипи извънземен живот в нашата лична Слънчева система?

Открити за пръв път от италианския астроном Галилео Галилей преди повече от 400 години, тези покрити с лед луни са толкоз надалеч от Слънцето, че дълго време бяха отхвърляни като вероятни обитаеми претенденти в нашия заден двор.

" До наскоро се смяташе, че обитаемата зона на Слънчевата система " свършва на Марс ", съобщи за Агенция Франс Прес френският астрофизик Атина Кустенис, един от научните ръководители на задачата JUICE на Европейската галактическа организация (ЕКА).

Но сондата " Галилео " на НАСА до Юпитер през 1995 година и по-новото пътешестване на галактическия транспортен съд " Касини " до Сатурн накараха учените да разширят хоризонтите си.

Самите планети-газови колоси бяха вярно изключени, само че техните ледени луни - изключително Европа и Ганимед на Юпитер и Енцелад и Титан на Сатурн - дадоха нова вяра за живот наоколо.

Смята се, че под ледените им повърхности се намират големи океани с течна вода - решаваща среда за появяването на живота, какъвто го познаваме.

Николас Алтобели, академик по плана JUICE в ЕКА, съобщи, че това ще бъде " първият път, в който ще изследваме местообитания оттатък границата на заледяване " сред Марс и Юпитер.

Отвъд тази линия температурите внезапно спадат и " течна вода към този момент не може да съществува на повърхността ", сподели Алтобели пред Агенция Франс Прес по-рано тази година.

Мисията Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) се насочва за осемгодишна авантюра в космоса от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана в четвъртък.

До юли 2031 година тя ще навлезе в орбитата на Юпитер, откъдето ще изследва Ганимед, Европа и другата ледена луна Калисто.

След това, през 2034 година, JUICE ще навлезе в орбитата на Ганимед, което ще бъде първият път, когато галактически уред прави това към луна, друга от нашата.

Освен че е най-голямата луна в Слънчевата система, Ганимед е и единствената, която има лично магнитно поле, което я защищава от рискова радиация.

Това е единствено един от няколкото признака, че скритият океан на Ганимед може да обезпечи постоянна среда за живот.

За разлика от сходни задачи до Марс, които се концентрират върху откриването на признаци на античен, от дълго време загаснал живот в този момент учените се надяват, че ледените луни на Юпитер могат да са дом на живи организми, даже и да са единствено дребни или едноклетъчни.

Подобна обитаемост изисква източник на сила. При липса на сила от Слънцето луните биха могли да се възползват от гравитацията, която Юпитер упражнява върху своите спътници.

Силата основава развой, наименуван приливно нагряване, който затопля вътрешността на луните и поддържа водата им течна.

" Гигантският " течен океан на Ганимед е затворен сред два дебели пласта лед на десетки километри под повърхността, споделя Карол Ларигаудери, началник на плана JUICE във френската галактическа организация CNES.

" На Земята към момента откриваме форми на живот на дъното на бездната, което ни дава вяра ", добави тя./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР